Националната художествена академия отбелязва 120 години от основаването си

2016.11.11

Националната художествена академия, най-старото и престижно висше художествено училище в България, отбелязва 120 години от своето основаване. Тя е открита като Държавно рисувално училище през 1896 г. с Указ на  княз Фердинанд и благодарение на активната подкрепа на видни художници и общественици като Константин Величков, Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Антон Митов и др. Непосредствено след появата си, Академията не само регламентира професионалното положение на българския художник, но и започва да играе важна роля в културната действителност. От края на ХІХ и през целия ХХ век тенденциите в образованието се променят, следвайки трайно развитието на художествените процеси в страната. През 1909 г. Държавното рисувално училище е превърнато в Художествено индустриално училище, а през 1921 г. е преименувано на Държавна художествена академия. Като студенти, а по-късно като преподаватели, през нейните ателиета преминават най-значимите представители на новото и съвременното българско изкуство, чиито постижения определят мащаба на българската художествена култура. 
 
Днес в Националната художествена академия се подготвят студенти в 18 различни специалности от сферата на изящните и приложните изкуства, изкуствознанието, реставрацията и дизайна. Днес, повече от всякога, основните академични цели са свързани с повишаване качеството на обучението и съвместяването на постигнатото с иновативните методи на образование – процес, характерен за почти всички етапи от академичното съществуване. Благодарение на творческата активност на галерия „Академия“ и Музейната сбирка, международната и издателската дейност, художествените и образователни изяви на всяка една специалност, Националната художествена академия се откроява като лидер в професионалното направление и има водеща роля за формирането на културната политика в страната. 
 
 
Програма на събитията по случай годишнината
 
22 НОЕМВРИ (вторник) 2016
 
Валидиране на пощенско-филателни издания „120 години Национална художествена академия “ и „100 години от рождението на проф. Васил Йончев“ –  по една пощенска марка и общ специален пощенски печат. Художници: проф. Тодор Варджиев и Александра Гогова 
(10:30 часа, Музей на съобщенията, гр. София, ул. „Гурко“ № 6 - главен вход на Централна поща )
 
Тържествена церемония
(16:00 часа, Българска академия на науките, ул. „15-ти ноември“ 1)
 
Откриване на изложбата „120 години НХА. Ректорите.“
(18:30 часа, галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1)
 
 
12 ДЕКЕМВРИ (ПОНЕДЕЛНИК) 2016
Представяне на изданието „120 години Национална художествена академия“
(17:00 часа, галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1)
 
15 ДЕКЕМВРИ (ЧЕТВЪРТЪК) 2016
Научна конференция „120 години Национална художествена академия“
(10:00 часа ателие 7, НХА, ул. „Шипка“ 1)
 
ФЕВРУАРИ 2017 г.
Откриване на изложбата „120 години НХА. Преподавателите“
(18:00 часа, Софийска градска художествена галерия“)
 
Събития в програмата на честванията на 120-ата годишнина на Националната художествена академия се финансират от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и по програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА за 2016 г.
 
Партньори на честването:
 
Societe Generale Експресбанк
Държавна агенция „АРХИВИ”
Регионален исторически музей – София
Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”
Българска академия на науките
Софийска градска художествена галерия
Градска художествена галерия – Пловдив
Градска художествена галерия – Казанлък
Исторически музей Самоков

 

Сподели