Награда на DA Fest и Societe Generale Експресбанк за българска видео творба

2015.08.11

Крайният срок за подаване на предложения се удължава до 30 август 2015
 
Награда за най-добра видео творба на български артист ще връчат организаторите на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest и техните партньори от Societe Generale Експресбанк.
 
По случай провеждането на петото юбилейно издание на международния фестивал за дигитални изкуства DA Fest, организаторите на фестивала от Националната художествена академия и техните традиционни партньори от Societe Generale Експресбанк, обявяват покана за изпращане на видео творби, създадени от български автори, един от които ще получи парична премия в размер на 1000 лв., допълнително бъде връчена поощрителна награда за млад автор в размер на 300 лв.
 
DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия в София, с цел  да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. 
 
Петото издание на фестивала ще се проведе от 15 до 19 септември 2015 и ще представи разнообразни тенденции и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, уъркшопи, прожекции, презентации и концерти. Повече за фестивала може да видите на: http://da-fest.bg    
 
За участие в обявената награда за видео арт се поканени всички български творци по професия и призвание, както и български студенти по изкуства в България и чужбина. 
 
Поканата е ориентирана с приоритет към видео арт творби, показващи нови гледни точки, търсещи различен визуален език, следствие от процеси на аудио-визуална интеракция, процес-ориентирани, компютърно-генерирани, времево-базирани произведения, glitch и бъгове в машинизацията на времето, дигитално видео. Наративни късометражни филми няма да бъдат разглеждани.
 
Авторите имат пълна свобода по отношение на тема, техника и стил на техните предложения. 
Важни условия за участие са проектите да са:
Едноканални и да бъдат в характеристиките и визуалния език на художественото направление видео арт;
Предпочитаната дължина на видео работите е до 7 минути, въпреки че видеа с продължителност до 15 минути също ще бъдат разглеждани; 
Създадени през последните 5 години.
Няма възрастови ограничения за участниците в конкурса. 
 
Подаването на предложенията става онлайн, като се попълни формата на адрес: www.da-fest.bg  
Приемането на предложения започва от началото на юни, а крайният срок за изпращане на предложения е 15 август 2015 г. 
 
Наградата в размер на 1000 лв., заедно с поощрителна награда за млад автор (на възраст до 25 г.) в размер на 300 лв., ще бъдат присъдени от жури в състав Галина Димитрова-Димова и Венелин Шурелов (куратори на DA Fest), Мартин Заимов (Societe Generale Експресбанк) и един независим експерт – Весела Ножарова (куратор и критик).
Победителят ще бъде обявен по време на откриването на фестивала на 15 септември, а селекция от изпратените за конкурса творби ще бъдат показани в рамките на прожекционната програма на фестивала (15-19.09.).
 
Пълна информация за конкурса може да намерите на страницата на фестивала: www.da-fest.bg и на фейсбук страницата „Обичам съвременното изкуство” на Societe Generale Експресбанк: www.facebook.com/contemporaryartbg

Сподели