Народното събрание – интериор, екстериор

2014.05.30

Изложба от рисунки на студенти от НХА
28 май – 9 юни 2014
 
По повод 135 години от откриването на Учредителното събрание и създаването на Търновската конституция.

Откриване – 05 май (четвъртък), 11:00 часа
Клуб на народния представител в сградата на Народното събрание

Изложбата е по идея на народните представители г-жа Цецка Цачева и г-жа Ирена Соколова, със съдействието и подкрепата на Председателя на НС г-н Михаил Миков.
„Идеята е  да дадем възможност студенти от НХА да рисуват в сградата на Народно събрание, като избират сюжети и образи от парламентарния пейзаж и талантливо пресъздават избрани сцени и интересни моменти.“ – заяви Ирена Соколова.  
Автори на рисунките са студенти от специалностите „Книга и печатна графика“ и „Плакат и визуална комуникация“, с преподавател проф. Любомир Каралеев, ръководител на катедра „Рисуване“ в НХА
Експозицията представя фрагменти от екстериора и интериора на Народното събрание. Работите са създадени в продължение на две седмици, през които младите художници от НХА посетиха колоарите и пространствата на НС.
„На този проект може да се гледа като среща на две институции- от една страна Народното събрание и от друга Националната художествена академия. Аз вярвам в институциите, те са основа на държавността, както вярвам и в способностите на нашите студенти. Сигурен съм, че проектът ще бъде много успешен и благодаря на народния представител Ирена Соколова, че съдейства той да бъде осъществен.“ – сподели проф. Любомир Каралеев от Националната художествена академия.

Галерия

Сподели