НХА представя изложба в Берлин по случай Националния празник на Република България

2022.02.25

Националната художествена академия в София и Българският културен институт в Берлин представят изложба, посветена на 3-ти март – Национален празник на Република България, на 125-годишнината на Академията и 60-годишнината от откриването на Българския културен институт в Берлин. Изложбата съдържа произведения на преподаватели от Националната художествета академия в София, която е най-старото висше училище в страната за подготовка на професионалисти в областта на изящните и приложните изкуства, реставрацията и историята и теорията на изкуството. Тази образователна институция е създадена през 1896 г. и оттогава до днес е незаменим фактор в художествения живот, възпитавайки поколения български художници.
 
В изложбата са включени произведения на преподаватели от специалностите „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Керамика“, „Стъкло“, „Резба“, „Текстил“, „Метал“ и „Фотография“. Освен преподаватели тези автори са сред най-ярките имена в съвременното българско изкуство и представят достойно своята образователна институция.
 
На 01.03.2022 г. от 19:00 ч. изложбата ще бъде открита от проф. Георги Янков (ректор на НХА), г-н Борислав Петранов (директор на Българския културен институт в Берлин и кураторите на експозицията проф. Свилен Стефанов (зам.-ректор на НХА) и д-р Росен Тошев. Събитието е под патронажа на госпожа Елена Шекерлетова – посланик на Република България във Федерална република Германия.
 

Файлове за изтегляне

Сподели