НХА със силно присъствие на Националните есенни изложби – Пловдив 2014

2014.09.04

Възпитаници на НХА са участниците в Националните есенни изложби в Пловдив.

Кураторският проект„Отстранени системи“ е на изкуствоведа доц. д-р Галина Лардева и включва изложби на осем селектирани български автора, седем от които са от Националната художествена академия.

Десислава Костадинова, завършила НХА, специалност „Живопис“;
Десислава Унгер, завършила НХА, специалност „Живопис“,
Елена Яневска, завършила НХА, специалност „Скулптура“
Емил Бачийски – доцент в катедра „Метал“ на НХА
Константин Костов, докторант в НХА, специалност „Живопис“
Петър Минчев – завършил Университета на Британска Колумбия
Симеон Симеонов, гл. ас. д-р към катедра „Рисуване“ НХА.
Филип Попов – завършил специалност „Илюстрация и художествено оформление на книгата“ НХА.
 
Националните есенни изложби – Пловдив 2014 (1 септември – 30 септември) е ежегоден национален фестивал за съвременно българско визуално изкуство, който се провежда в различни локации в Старинен Пловдив и дава старт на Есенен салон на изкуствата Пловдив 2014 г. В Балабанова къща дълбока зала можете да видите селекцията живописи на Константин Костов подготвени специално за кураторският проект. Сводеста зала, отново Балабанова къща, е приютила графичните рисунки и гравюри  на Десислава Унгер, а дворът представя Петър Минчев. Къща Хиндлиан побира тримата автори – Десислава Костадинова –живопис (веранда), скулптурите на Емил Бачийски, позиционирани на двора и Филип Попов в мааза. Къща Мексиканско изкуство представя на двора Елена Яневска с своята серия скулптури и фотографии, а в подземието са скулптурите на Симеон Симеонов. Основна цел на събитието е да представя най-доброто от съвременните тенденции в живописта, графиката и скулптурата, като отделните изложби остават самостоятелни и в същото време са подчинени на цялостна концепция.

Изложбите бяха открити на 1 септември 2014 и представени от доц. д-р. Галина Лардева, проф. Андрей Даниел и зам. кмет на гр. Пловдив по културните въпроси Стефан Стоянов.
Кураторският проект е част и от фестивала на Нощ на галериите и музеите в Пловдив и ще бъдат отворени до 01:00 ч. на 12 и 13 септември.

Сподели