НХА участва във фестивала •Виа Понтика• Балчик

2014.09.13

Националната художествена академия участва с изложби на студенти във фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“ – Балчик, който през настоящата година се провежда от 9 до 18 септември 2014.
Участниците са от специалностите „Живопис“, „Сценография“ и „Плакат и визуална комуникация“ на НХА.

Изложба
Живопис и илюстрация
11–18 септември 2014
Художествена галерия, гр. Балчик


Автори: Невена Георгиева, Харита Асумани, Гергана Димитрова, Мария Нешева
студенти от специалност „Сценография“, с ръководител доц. Маня Вапцарова, Лора Николова от специалност „Живопис“, Маруся Меглич, Анамари Хруп, Тея Вучкостуденти от Академия за Изящни изкуства и Дизайн – Люблянски университет. Алвар Девеса студент от Висше училище по изкуствата на Астурия – ESAPA и Енрике Гутиерес студент от Училище по изкуствата №10 – Мадрид
Изложбата представя творби, резултат от живописните им търсения в областта на маслената, акрилна техника и колажа, целящи постигането на хармония и разрешаващи сложни композиционни проблеми. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са едни от добрите примери за свободна интерпретация на конкретни учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция.. Значително място в творбите е отделено на човешкото присъствие, от класически портретни изображения до лица и фигури, вплетени в сложна игра с полупрозрачното пространство, гравитиращо между интериор и екстериор.

Изложба
Плакат и визуална комуникация
12–18 септември 2014
КЦ Двореца – Каменна зала


Автори: Здравка Будинова, Димчо Станев, Поликсена Стаматова, Пламена Дончева , Крикор Папазян, Яна Анева, Яна Попова и Ангелина Конзова, студенти от НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“ и магистърска програма „Плакат“, ръководители на курсовете са проф. д-р Иван Газдов, проф. Георги Янков и проф. д-р Николай Младенов.
Представени са цели или части от серии плакати на някои от дипломниците през последните три години на бакалаври от специалност „Плакат и визуална комуникация“ и магистърска програма „Плакат“ на Националната художествена академия.

Галерия

Сподели