НХА удостоява проф. Богомил Николов с почетното звание „Доктор хонорис кауза“

2024.03.05

На 12 март 2024 г. (вторник), от 16:00 часа в Галерия „Академия“ (ул. „Шипка“ 1) ще се проведе тържествено заседание на Академичния съвет на НХА, на което проф. Богомил Николов ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната художествена академия. 
 
Проф. Богомил Николов завършва специалност „Металопластика“ в Академията за приложни изкуства и дизайн в Москва. През 1996 г. започва да преподава в Националната художествена академия – София, като през 2002 г. става професор. Основател и ръководител на Ателието за медална скулптура при НХА. Автор на множество проекти за медали и монети. Като ръководител на Ателието за медална скулптура в Академията има огромно влияние върху развитието на медалното изкуство в България, наблюдавайки десетки студенти и техни произведения.
 
Богомил Николов работи главно в сферата на медалната скулптура, както и на живописта, приложните изкуства и графичния дизайн. Негови творби се намират в колекциите на световни музеи и галерии – Британски музей и Музей „Виктория и Алберт“ в Лондон, Държавен музей за изкуство „Пушкин“ в Москва, Кралска медална колекция в Стокхолм и много други. Получава Годишната награда „Марш“ и Президентския медал на Британската асоциация за медална скулптура (British Art Medal Society – BAMS) за 2012 г. Като автор и активист се радва на високо международно признание и в сферата на художественото образование и организацията на мащабни национални и международни събития и артистични проекти. Има значим принос за това България да се нареди сред водещите страни в тази област. Израз на високата оценка за неговата ефективна дейност е фактът, че Международната федерация за медално изкуство (FIDEM – International Art Medal Federation) му възлага да организира провеждането на XXXIII Световен конгрес на ФИДЕМ в София през 2014 г. През 2018 г. получава Sanford Saltus Award (на ANS – American Numismatic Society) – най-престижната световна награда, която се присъжда за изключителни постижения в областта на медалната скулптура. Наградата връчва изпълнителният директор на Комитета по връчване на наградата „Санфорд Салтус“ Уте Вартенберг Кейган.
 

Галерия

Сподели