Олег Гочев реализира стенопис в Сан Франциско – столицата на американската публична стенопис

2018.12.31

Стенопис на проф. д-р Олег Гочев бе открит в Сан Франциско в рамките на неговата творческа работа като стипендиант на Фулбрайт, с изследователски проект на тема „Гражданското общество и американската публична стенопис“. Приемаща организация в рамките на стипендиантската му програма бе San Francisco Art Commision (SFAC) – арт институция към Кметството на града.
 
Стенописът „България в Съединените американски щати“ е посветен на българската общност в Сан Франциско както и на всички българи, живеещи в САЩ. Фонът на стенописа е националното знаме, върху което е изобразен главния символ на България и паметник от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО – релефът Мадарския конник. В композицията на Олег Гочев е включен белоглавия орел като символ на САЩ.
 
На откриването на стенописа присъстваха представители на българската общност в Сан Франциско, г-жа Сюзън Сервантес – директор на организация „Пресита Айс Мюрълистс, Питър Съмървил – програмен директор на Острова на съкровищата (Острова на съкровищата е дългогодишна американска военна база, която през 1997 г. е демилитаризирана върната на града Сан Франциско) и Таня Костова – председател на българско сдружение „Антика-България“.

Галерия

Сподели