ОПИТИ 2016: Скулптурният обект като зрител. Безучастното изкуство и интерактивния град

2016.05.11

Покана за участие на студенти от специалност „Скулптура“ и „Архитектура“
 
Лектор и куратор Петър Цанев
 
Представяне на Опити 2016:
УАСГ, Студио ПроЖектиране – 16 май (понеделник), 17:00 ч.
НХА, Ателие 7 – 17 май (вторник), 15:30 ч.
 
Програмата се провежда в периода юни – август и завършва с изложба през септември в галерия „Васка Емануилова.
 
„Опити“ е ежегодна образователна програма на галерия „Васка Емануилова“ – филиал на СГХГ в сътрудничество с архитектурно студио „ПроЖектиране“ и партньорство с Националната художествена академия и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Тя е насочена към съвременната скулптура, пресечните й точки с архитектурата и с други изкуства и културни дейности. Програмата е адресирана преди всичко към студенти от специалности „Скулптура“ и „Архитектура“ и цели да осъществи мост между лабораторната работа в Академията или Университета и публичността на художествения живот в галерията. 
През 2016 г. водещ на програмата е художникът Петър Цанев, а темата, по която ще се работи, е „Скулптурният обект като зрител. Безучастното изкуство и интерактивния град“. 
 
Интерактивният град е проект на късната модерност, който със своето примамливо многообразие и функционалност сякаш е замислен да интегрира всички съществуващи форми на изкуство. Но точно в режисирането на този сценарий съвременната скулптура не желае да участва, а избира да се развива под формата на странни и неартикулирани прояви, предлагащи объркващи обекти, при които възможните механизми, които ни ориентират в категориите на изкуството, са преминали на „авариен“ режим с цел да ни въвлекат в парадоксалната логика на напълно непознати ситуации. Сякаш скулпурният обект се е превърнал в герой, който по думите на британския художник Дейвид Шригли се явява като „ някакъв вид катарзис на нашите тревоги“ . Темата „Скулптурният обект като зрител“ е  свързана с жанр, който аз определям като „персонифицирани ситуации“. Нека вземем за отправна точка скулптурата на Дейвид Шригли „Аз съм мъртъв“, създадена през 2010 година. Тя представлява препарирано куче, стъпило на каменни стъпала, което държи плакат с надпис „Аз съм мъртъв“. Самият Шригли заявява: „Нищо не е изкуство преди да бъде показано по някакъв начин. Всичко е възможно да бъде една грешка.“ (Nothing will be art until it's displayed anyway. Everything has the possibility of being a mistake.) 
Темата „Скулптурният обект като зрител“ има за цел да провокира създаването на обекти в градска среда, които ни приканват да видим света през тяхната гледна точка. Нека направим това със скулптурни обекти и персонифицирани ситуации, които имат потенциал не само да променят, но и да изтриват всички налични значения. 
 
 
изображение - детайл от „Аз съм мъртъв“, 2010 на Дейвид Шригли 

Сподели