Откриване на 2021/2022 учебна година в НХА София

2021.09.24

На 27 септември 2021 г. от 11:00 часа в дворното пространство на НХА ул. „Шипка“ 1 ще бъде открита 125-ата учебна година в Националната художествена академия с празничен водосвет, слово на Ректора проф. Георги Янков и връчване на студентските книжки на първокурсниците.
 
На 16 януари през далечната 1896 г. Осмото обикновено Народно събрание приема да утвърди Закон за Държавно рисувално училище в София. Месец по късно княз Фердинанд I утвърждава основаването на новата образователна институция. На 14 октомври същата година Държавното рисувално училище отваря врати.
Основаването на Художествената академия като първото висше учебно заведение за изкуство у нас и по-нататъшното й развитие изиграва ключова роля в процеса на формирането на художествения живот у нас в края на XIX и целия ХХ в. Нейното значение като обществено-културна институция още от самото й създаване се изразява не само в това да регламентира социалната и професионалната позиция на тогавашния български художник, но и в основните насоки, по които тепърва започва да се развива художествената ни култура след Освобождението.
През 2021 г. Националната художествена академия отбелязва своята 125-годишнина. Към днешна дата учебната институция продължава да бъде ключов фактор в културния живот на страната. Със своите широки образователни възможности и с активната си изложбена, издателска и международна дейност тя категорично затвърждава своя облик на съвременно и модерно висше художествено училище.
 

 

Сподели