Откриване на петата учебна година във Филиала на НХА в гр. Бургас

2022.09.12

19 септември 2022 г. (понеделник), 17:00 часа
Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас
 
С празничен водосвет и тържествено връчване на студентските книжки на първокурсниците ще бъде открита петата учебна година във Филиала на Националната художествена академия в гр. Бургас. Музикален поздрав за началото на учебната година ще изпълнят ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас. Студентите, преподавателите и гостите на събитието ще могат да разгледат в галерия „Ателие“ в „Магазия“ 1, ет. 2 изложбата на проф. Светозар Бенчев „Морски чудовища и…“ – живопис и обекти.
 
Филиалът на НХА е факт по силата на Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет. В него се обучават студенти по специалностите „Живопис“, „Графика“, „Книга, илюстрация, печатна графика“, „Плакат и визуална комуникация“,„Мода“, магистърска програма „Арттерапия“. През 2021 г. беше разкрита нова магистърска програма „Културното наследство на Българското Черноморие“, създадена от катедра „Изкуствознание“ ексклузивно за филиала на НХА. Неин основен фокус е да представи и интерпретира културното наследство на ареала, с акцент върху регионалното развитие на културния туризъм. 
 
Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на Магазия 1, както и в сградата на Конгресен център в зоната за свободен достъп на Бургаското пристанище, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения. 
 
За създаването на Филиала на НХА в Бургас и изминалите години Академията получава съдействие и цялостна подкрепа от Община Бургас, която със собствени средства направи реконструкция и преустройство на учебните ателиета, за да отговарят на необходимите изисквания, както и подпомага творческите проекти на НХА. 

Сподели