Поезия на мрамора — филм портрет за Андрей Николов

2019.12.14

„ПОЕЗИЯ НА МРАМОРА“ прожекция на първия български филм - творчески портрет на скулптора Андрей Николов с автор проф. Маруся Мирчевска
 
На 17 декември (вторник) от 14.00 часа в Северната сграда на НХА, пред скулптурните ателиета ще се състои прожекция на филма „ПОЕЗИЯ НА МРАМОРА“ и среща с автора проф. Маруся Мирчевска – поетеса, изкуствовед и кинорежисьор. Тя завършва история на изкуството с отличие в НХА в класа проф. Атанас Божков, но изкуствоведческите и трудове се оказват забранени. 
Тя е първият и единствен уредник - директор на къщата музей „Андрей Николов“ и изследовател на творчеството му. Въпреки извършената подготовка откриването на музея непрекъснато се отлага без обяснение за причините. 
Възхитена от творчеството на скулптора изкуствоведката Маруся Мирчевска написва сценария за да съхрани творбите на големия български майстор в кино разказ. 
 
Режисьор на филма е Христо Христов, оператор Наско Тасев. 
Консултантът на филма н.х. проф. Величко Минеков ще присъства на срещата. 
Маруся Мирчевска прави докторантура по история на изкуството в Московския държавен университет, завършва и режисура на игралното кино в класа на Глеб Панфилов в Москва. 
Тя е единствен автор и сценарист от Източна Европа, член на Съюза на американските писатели.
Носителка е на наградата „Златен филм“ на Чарли Чаплин за най-добър режисьор за 2019 година („Tropical Fish“), на наградите на Западния бряг за най - добър реалити филм („Go Rugby“). Живее предимно в САЩ където има своя кино школа. 
По време на пожарите в Калифорния успява да спаси филма и го донася в Академията в ателието по скулптура, от където е тръгнал самият Андрей Николов.
 
ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ как един филм изпълнен с красота и хармония, създаден през 1985 година пристига за първа прожекция в Родината!
 

Сподели