„Последователи на Владимир Димитров – Майстора“ – втори пленер в село Шишковци

2015.06.18

12-26 юни 2015
 
За втора поредна година студенти от Националната художествена академия участват на пленер в село Шишковци. 
Пленерът е съвместен проект на Национална художествена академия, община Кюстендил, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ и кметството на село Шишковци.
 
Студенти от специалностите „Живопис“ и „Скулптура“ към Националната художествена академия за втора година бяха посрещнати от гостоприемните шишковчани от Кюстендилска област. Шишковци, известно като селото, в което големият български художник Владимир Димитров – Майстора е избрал да живее и работи тридесет години от живота си, сега е дом, за две седмици, на девет живописеца и осем скулптора от Академията: Станка Александрова, Цвета Ботева, Димитър Бочуков, Елена Велкова, Стилян Петров, Веселин Сарачев, Мая Стойкова, Северина Стоянова и Тина Хамзе от специалност „Живопис“ и Христо Антонов, Светлин Демирев, Христина Дренска, Яна Караманджукова, Стефан Коцев, Елина Симеонова, Мария Малинова и Никола Цветанов от специалност „Скулптура“. 
Техни ръководители са докторантите Константин Костов от катедра „Живопис“ и Борислав Алексиев от катедра „Скулптура“. 
 
„Последователи на Владимир Димитров – Майстора“ отново се нарича събитието, което подтиква и връзката на пленера с традициите в изкуството. Но, като че ли, последователите на традиции, започват да градят свои такива. Тенденциозно пленера се превръща в постоянна програма за село Шишковци и познатото изкуство има своите нови форми, решения и желания. Студентите от НХА реагират по своему на така щедрата природа и сюжетност на областта, като всичко това е докоснато от сегашната случка и ситуация. И във второто издание на Пленера в село Шишковци Спомените за миналото начертават посоките за бъдещето.“ Константин Костов
 
На 26 юни, от 18:30 часа, в залите на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, гр. Кюстендил студентите ще представят обща изложба с произведения направени по време на пленера.

Галерия

Сподели