Празничен концерт по случай 24 май в галерия „Академия“ на НХА

2023.05.17

24 май 2023 г., 12:00 часа
Галерия „Академия“
 
На 24 май от 12:00 часа в галерия „Академия“ ще се състои съвместен концерт на Академичен хор „Света Параскева“ към НХА, с диригент г-жа Галина Луканова и гостуващия в България The Maidstone Singers от Великобритания, под диригентството на г-жа Катрин Риджуей. Събитието е част от програмата на Национална художествена академия в чест на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В концертната програмата са включени творби като „Върви, народе възродени“ от Панайот Пипков и произведения на други български композитори: Филип Кутев, Тодор Попов, Стефан Кънев, Петър Льондев, Добри Христов и Петко Стайнов, както и музикални изпълнения, базирани на Шекспирови творби и елизабетинската епоха. 
 
През 2023 г. Академичен хор „Света Параскева“ празнува своя 15-годишен юбилей, след възстановяването му от диригента на състава д-р Галина Луканова през 2008 г. 
The Maidstone Singers e основан през 1998 г. от Джефри Воон Мартин, който сбъдва мечтата си да създаде малък камерен хор. През 2023 г. съставът празнува 25 години от създаването си. Именно през месец май 2023 г. те избират да осъществят своето турне в България и ще осъществят концерти в гр. София и гр. Пловдив. Репертоарът на хора е много разнообразен и включва над 200 музикални произведения. The Maidstone Singers се стреми да представи хоровото изкуство на възможно най-широк кръг от слушатели, като се включва и инициира различни певчески изяви, включително и такива със социална и благотворителна насоченост.
 

Файлове за изтегляне

Сподели