Представители от Централната академия за изящни изкуства – Пекин се срещнаха с ръководството на НХА

2017.12.11

Guo Jingwen – мениджър международни отношения в Централната академия за изящни изкуства в Пекин и  Pytel Guenter – директор на проекта „Пътят на коприната“ посетиха Националната художествена академия в началото на декември 2017 г.
Визитата им бе свързана с желанието на двете висши училища по изкуствата да осъществят двустранни отношения, свързани с обмен на студенти и преподаватели и реализиране на общи художествени проекти. 
 
Срещата в НХА се осъществи в присъствието на Ректора проф. Николай Драчев, зам.-ректорите доц. арх. Даниела Янкова и доц. д-р Бойка Доневска, деканите на двата факултета проф. Светозар Бенчев и доц. Мирослав Богданов и ръководител международна дейност и Еразъм координатор проф. Митко Динев. 
 
Гостите получиха юбилейното издание на НХА, по случай 120-годишнината на Академията и издания свързани с дейността й. Беше обсъден и изготвен меморандум за сътрудничество. По време на разговорите бяха дискутирани различни възможности за партньорство включващи интересни проекти и инициативи за 2018 г. като реализация на мащабна изложба за съвременно китайско изкуство, по време на провеждане на „Механизмът 16+1“ между Китай и страни от ЦИЕ и престижна изложба на съвременно българско изкуство, която да бъде представена в Пекин. 
 
След официалната част гостите разгледаха юбилейната изложба на проф. Красимир Джидров в галерия „Академия“, както и ателиетата по живопис, скулптура и графика, намиращи се на ул. „Шипка“ 1. Преподавателите от катедра Графика разказаха за своите успешни изяви в различни академии и локации в Китай и подариха на гостите графични произведения от фонда на катедрата.  

Галерия

Сподели