Проф. Богомил Николов удостоен с наградата на ANS „Санфорд Сaлтус“

2017.12.22

Проф. Богомил Николов бе удостоен с наградата на ANS „Санфорд Сaлтус“, която се дава за изключителни постижения в медалната скулптура. Това е най-престижната световна награда за медално изкуство, учредена през 1919 г. от J. Sanford Saltus –специален член на Американското нумизматично общество. Наградата се връчва веднъж на няколко години. 
J. Sanford Saltus финансира отсичане на медалите, предназначени за награждаване на най успешните скулптори-медалиери. Първият удостоен с престижното отличие е Джеймс Ърл Фрейзър, а проф. Богомил Николов е 56-ят й носител. Първоначално наградата са получавали само представители на Америка, а от 1983 г. това се превръща в международно събитие. През изминалите 98 години са наградени 39 скулптори
от САЩ и 17 от други държави: Италия, Финландия, Чехия, Япония, Холандия, 
Великобритания, Португалия, Германия, Канада, Полша, България.
Предметът и мисията на ANS е създаването и поддържането на водеща институция, която развива изследването и общественото възприемане на монети, валута, медали и други артефакти от всички култури, исторически и художествени документи, като запази най-голямата нумизматична колекция, музей и библиотека, чрез подкрепа на научни изследвания и публикации и чрез спонсориране на образователни и интерпретативни програми за разнообразна аудитория.
 

Галерия

Сподели