Проф. д-р Десислава Христова и ст. преп. д-р Росен Тошев с участие в международния форум ISSS SURREALISMS 2021

2021.11.12

От 11 до 14 ноември проф. д-р Десислава Христова и ст. преп. д-р Росен Тошев са участници в международната конференция ISSS SURREALISMS 2021, която се провежда по повод 110 г. от появата на сюрреализма. В международния форум представените автори от България, повлияни от сюрреализма от времето на социализма до наши дни се изявяват в различни области като живопис, графика и др.
В България това течение има много силно влияние дори по времето на социализма, когато се изповядва пропагандната идеология в услуга на партията. Участието е с едно 15 мин. видео, в което проф. Христо Стайков, проф. д-р Десислава Христова и ст. преп. д-р Росен Тошев говорят от артистична гледна точка за сюрреализма и неговото влияние в творчеството им. Христо Стайков е от поколението автори, при които това влияние е особено видимо, вкл. и с факта, че той продължава да твори в тази посока и до сега. За организаторите на конференцията е от особен интерес артистичната гледна точка на 3 поколения художници (Александър Тошев е зад кадър). 
Представени са още проф. Петър Чуклев, доц. Димо Колибаров, Онник Каранфилян и Живко Мутафчиев, без претенция за изчерпателност на авторите, които творят в тази посока. 
Изключително любопитно е и представянет на Румена Калчева и нейният кураторски проект „Малко лично за сюрреалистичното“, част от проекта 7х5х3 на СБХ.
Надяваме се на следващи още по-задълбочени изследвания и контакти в тази посока.
 
https://isss2021.exordo.coм
 

Галерия

Сподели