Ректорът на НХА проф. Георги Янков и зам.-ректорът проф. д.изк. Свилен Стефанов проведоха среща с Президента на Кралския артистичен кръг на Барселона, Испания г-н Жозеп Феликс Бенц

2021.11.09

На 9 ноември  2021 г. (вторник) на посещение в София бе г-н Жозеп Феликс Бенц, президент на Кралския артистичен кръг на Барселона, Испания, и член на Международната конфедерация на арт критиците. Като част от програмата му бе организираната, в Националната художествена академия, среща с Ректора проф. Георги Янков и със зам. –ректора проф. д. изк. Свилен Стефанов. На срещата бяха представени двете арт организации Кралски артистичен кръг в Барселона и Художествената академия в София. Бяха обсъдени възможности за сътрудничество в областта на изобразителното изкуство като изложби, арт резиденции и бъдещи творчески срещи. В края на визитата си в НХА г-н Бенц разгледа изложбата „10 години магистърски програми в катедра „Книга, илюстрация, печатна графика“, в галерия „Академия“ и ателиета по живопис и скулптура. 
 
Кралският артистичен кръг в Барселона е основан през 1881 година от няколко известни художници с цел да развива изкуството и е една от най-авторитетните арт институции в Испания.  През 1916 година крал Алфонсо XIII я признава с това име и й дава специален статут. Галерията на Кралския артистичен кръг в двореца Пинятели, който е средновековна сграда паметник на архитектурата в центъра на Барселона, е съставена от няколко уникални зали и е най-старата професионална галерия в Испания. Точно тук се е развила голяма част от каталунския модернизъм.
Най-високото отличие на Кралския артистичен кръг е Златен медал за принос към европейската и световната култура. Между изтъкнатите творци, които са носители на медала, е и Вежди Рашидов.

Галерия

Сподели