СБХ представя изложбата „Любен Зидаров. 100 години. Една ретроспекция“

2024.02.05

Любен Зидаров. 100 години
Една ретроспекция
 
8.02 – 23.03.2024
 
Откриване: 8 февруари 2023 г. /четвъртък/, 18:00 часа
СБХ, галерия „Шипка“ 6, Зала 2 А
 
„През годините моя творческа задача станаха над двеста книги, много от тях илюстрирани и преиздавани по няколко пъти. Щастлив съм, че те се оказаха моята духовна връзка с няколко поколения читатели.“ 
Любен Зидаров
 
Съюзът на българските художници отбелязва 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров (23.12.1923 – 3.01.2023), художник със забележителна диря в българското изкуство. Посветил над седем десетилетия на изкуството на книгата, той е един от най-разпознаваемите и обичани български илюстратори. Признат за един от създателите на модерното течение в българската илюстрация от 60-те години на ХХ в., Л. Зидаров е и един от основоположниците на рисувания комикс в България и на първото у нас илюстровано списание за деца „Славейче“ (1957). В богатата му творческа биография присъстват стотици класически произведения от световната и българската литература, сред които „Андерсенови приказки“, „Приказки на Шехеразада“, „Островът на съкровищата“, „Граф Монте Кристо“, „Принцът и просякът“, „Чичо Томовата колиба“, „Том Сойер“, „Хофманови приказки“, приказките на Оскар Уайлд, романи на Карл Май, Майн Рид и Жул Верн, на Пейо Яворов, Николай Райнов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев, Асен Разцветников.
 
Приносът на Любен Зидаров е отличен с Голямата награда за илюстрация на СБХ на името на Борис Ангелушев (1976), Голямата награда за цялостно творчество и специален принос в областта на културата на Столична община (2014); отличието „Златен век“ на Министерство на културата (2016). През 2021 Столична община го обявява за Почетен гражданин на София, а Националната художествена академия му присъжда званието Доктор хонорис кауза. Неговият талант е оценен и по света – номиниран е двукратно за Международната Андерсенова награда и Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“, носител е на сребърен и златен медал от панаирите на книгата в Лайпциг, Москва и Братислава. 
 
Живописец с характерен, неподражаем сатирично-поетичен авторски почерк, съчетаващ хумор и приказна естетика, художникът оставя забележително наследство в областта на кавалетната живопис, на акварела и художествения текстил. 
Завършил живопис в Художествена академия (1948), Любен Зидаров никога не изоставя своята „първа любов“ – илюстрацията за деца и възрастни. Останал в творческа кондиция до края на живота си, той по всяка вероятност бе и най-възрастният активно работещ илюстратор в света.
 
Изложбата включва живописни и акварелни творби, притежание на Националната галерия, СГХГ, художествените галерии в Пловдив, Казанлък, Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Добрич, Варна, Русе, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Търговище, Кърджали, Смолян, Враца, Музей на НХА, Музей „Дом на хумора и сатирата – Габрово, Музей на МВР, частни сбирки и семейството на художника, книги с оригиналните илюстрации към тях, както и ежедневни прожекции на филма „Вълшебното огледало на Любен Зидаров“, режисьор Мария Николова.
 
Този проект се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Галерия

Сподели