Специалност „Сценография“ с участие на Пражкото Квадринале

2023.06.08

Специалност „Сценография“ на Националната художествена академия участва за поредна година в престижното Пражко квадринале, което се провежда от 07 до 18 юни 2023 г. в Прага. Българският студентски павилион „Живи обекти“/ "Living things" се състои от инсталация-пърформанс, подготвен от представители на четирите български академии и университети, предлагащи обучение в сферата на сценографията. Куратори са: Борис Далчев, Михаела Добрева, Даниела Николчова, Христина Дякова, Весела Статкова
 
Студентите формираха концепция във връзка с темата на PQ за 2023 г., която насърчава творчески срещи, подхранващи силни и смели екипи. Екипната работа е рядко срещано качество в днешно време, но е от съществено значение за работата на сценографа.
Българският проект изследва различни ежедневни предмети и тяхната функция, специфични цветове и материи, взети от пространството на битпазара. Авторите предлагат нетрадиционна гледна точка към тези обекти чрез дизайнерски костюмографски решения. Абстрактният пърформънс поставя зрителите в неочаквани ситуации и споделя гледната ни точка към социално-културните феномени на пазара.
 
Пражкото квадринале е един от най-престижните световни форуми за сценография. Всяко издание е тематично и артисти от цял свят имат възможност да се запознаят и обменят идеи и опит. Темата на 15-ото издание на Пражкото квадринале 2023 г. е РЯДКО/ЦЕННО - идеята за уникално, естествено, сурово – понятия, които дават път на въображението. Контекстът, в който се разглежда тази тема, е глобалната ситуация от последните години, несигурността на времето, фактори, които открояват още повече изкуството под каквато и да е форма като незаменима ценност от живота на човек.
 
Повече информация:
Сценография НХА (nha.bg)
https://www.facebook.com/living.things.pq23
https://www.instagram.com/livingthings2023/ 
 

Галерия

Сподели