Стенописи, посветени на Христо Ботев и Цар Борис III ще бъдат представени на две от метростанциите на Софийското метро.

2020.09.04

Автор на стенописите е проф. д-р Боян Добрев от Националната художествена академия
 
На 8 септември 2020 г. официално ще бъдат представени стенописи, посветени на Христо Ботев и Цар Борис III, разположени на две от метростанциите на Софийското метро по новооткритата Линия 3. Автор на произведенията е проф. д-р Боян Добрев, преподавател в специалност „Стенопис“ в Националната художествена академия.
Официални лица на събитието ще бъдат зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов, изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев и ректора на НХА проф. Георги Янков.
Събитието ще се проведе от 18:30 ч. на метростанция НДК 2 до стенописа, от страната на храм Св. Георги. След откриването желаещите, заедно с автора могат да посетят стенописа „Цар Борис III“ на метростанция „Красно село“.
 
Стенописът „Знаме“ е реализиран в западния дял на метростанция НДК 2 към булевард „Христо Ботев“. Той е посветен на  Христо Ботев и  2 юни. Доминира портретното изображение на Ботев, а за фон са изобразени ликовете на неговите четници, поборниците, титаните – Левски, Раковски, Каравелов, Стамболов, Даме Груев, Гоце Делчев… Огънят на ботевското словото като втора сюжетна линия минава над основните изображения и осмисля произведението, подчертавайки подвига за България, като път  безсмъртието. Произведението е печат върху алуминиев еталбонд. Съобразявайки се със съществуващият равностранен триъгълен модул на облицовката, паното има сложни очертания на границите си, като съзнателно е търсен ефектът на знамето. Обща площ на произведението е 43 м2.
 
Стенописът „Цар Борис III“ е реализиран в интериора на метростанция „Красно село“ и доминира в интериора на станцията.  Периода на управление на Борис III, 1918 – 1943 e труден за България с оглед на международните сблъсъци. Авторът акцентира върху духовния разцвет на България. чрез изобразяване на едни от най-ярките представители в културата и изобразителното изкуство през онова време като: Владимир Димитров - Майстора, Елин Пелин, Сирак Скитник, Панчо Владигеров, Димитър Димов, Йордан Йовков и др. Съзнателно са търсени трицветни цветови решения – бяло, зелено, червено. Стенописът е реализиран в техника – печат върху алуминиев еталбонд с обща площ - 38 м2.

Галерия

Сподели