Студенти от специалност „Метал“ получиха стипендии за участие в конгрес и медално биенале на ФИДЕМ, Канада 2018

2017.12.21

Студентите Натали Йорданова, Евгения Илкова и Мона Раданова от ателието на проф. Богомил Николов спечелиха конкурс за целеви стипендии, по 2000 евро, за участие в следващия световен конгрес и медално биенале на ФИДЕМ в Отава, Канада през 2018 г. Това е поредното отличие за студенти на проф. Николов, чиито постижения са високо оценени от международната медална организация. През 2014 г. София бе домакин на 33 конгрес на Фидем, а в галерия „Академия“ на НХА бе представена голяма изложба медали – плакети и плакати на студенти от НХА
 
ФИДЕМ е международна организация на изкуството на медали, чиито членове са от около 40 държави от цял свят. Национален делегат на ФИДЕМ  е проф. Богомил Николов, ръководител на ателие „Медална скулптура“ в Националната художествена академия. Членове на ФИДЕМ са скулптури, колекционери на медали, историци и ценители на изкуството, представители на световни художествени музеи и галерии, монетни дворове, частни компании и национални организации. Една от целите на Международната медална организация ФИДЕМ е да насърчава млади творци да работят в областта на медалната скулптура, като финансира тяхното участие в международни конференции и изложби. 
Конкурсът се провежда на всеки две години и участват млади автори до 30 годишна възраст. Предстоящото медално биенале на ФИДЕМ ще се състои  в Канада през 2018 г.

Галерия

Сподели