Студенти от специалност „Метал“ участваха в уъркшоп „Моделиране във восък“ в ателие „Бижута“, под ръководството на гл. ас. д-р Мирена Златева

2024.02.13

Студенти от специалност „Метал“ участваха в уъркшоп „Моделиране във восък“ в ателие „Бижута“, под ръководството на гл. ас. д-р Мирена Златева. Уъркшопът се провежда за втора година и произведенията участват в годишната сборна изложба „Пътуващи пейзажи“ на галерия Le Papillon, Варна, която се провежда от 8 февруари до 10 март 2024 г.
Гл. ас. д-р Мирена Златева работи със студентите в областта на ювелирната пластика и дизайн на бижута. Чрез специфичната технология моделиране във восък и процес състоящ се в два етапа се създават произведения основно в сребро и други материали. В уъркшопа се включиха студентите от специалност „Метал“: Борис Пращилски и Стефания Мангърова от първи курс; Гергана Бернардова от втори курс; Александра Попова, Карина Амбарцумян и Виктория Димитрова от трети курс; Дона Константинова и Мартина Драгова от четвърти курс; Денелин Георгиев и Адриана Узунова от първи курс – магистри. 
Неизменна част от програмата на уъркшопа е дългогодишното сътрудничество с галериста Виктория Митева. В четиринадесетото издание „Пътуващи пейзажи“ на Годишната сборна изложба бижута произведенията на студентите от уъркшопа имат своя дебют в Арт Галерия Le Papillon в град Варна. С проф. Димитър Делчев и гл. асистент д-р Мирена Златева Ателие „Бижута“, НХА представя освен произведенията, изработени по време на творческата работилница, но и спецификата на обучение – широк диапазон в дизайна на бижута и впечатляващо разнообразие от материали: благородни и цветни метали – сребро, злато, мед, месинг; скъпоценни и полу-скъпоценни камъни и перли; естествени материали от природата: дърво, стъкло, порцелан, текстил; както и съвременни и синтетични материали, като гума, плексиглас и други.
В годишната бижутерска сборна изложба „Пътуващи пейзажи“ на Арт Галерия Le Papillon се включват и възпитаници на специалност „Метал“ в НХА, които са представени с авторските си произведения. 
 

Галерия

Сподели