Визуалният език при създаване на плакати – лекция на полския плакатист Лех Майевски

2024.02.06

15 февруари 2024 г. (четвъртък), 14:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1, София
 
Видеосреща в Google Meet.
https://meet.google.com/zrw-jqfb-bva
Можете също да отворите Meet и да въведете този код: zrw-jqfb-bva
Набиране (само звук): ()  ПИН:
 
На 15 февруари 2024 г., от 14:00 часа в галерия „Академия“ на НХА Лех Майевски, едно от най-значимите имена в световната сцена на плакатното изкуство, ще изнесе отворена лекция на тема „Визуалният език при създаване на плакати“. Заедно с него ще бъде и неговата студентка Мария Пакер, част от групата „Турбо постер“, организирала студентския конкурс „Корени“ – съпътстващо събитие на XXVIII Международно биенале на плаката във Варшава. Като един от кураторите на конкурса и изложбата от Биеналето Пакер ще представи конкурса пред студентите на Академията, отправяйки покана за участие. Същата вечер в Полски институт в София от 18:30 часа ще се състои Финисаж на изложбата плакати „Визионери“ с участието на полския плакатист проф. Лех Майевски. Изложбата включва плакати на студенти от Художествената академия във Варшава.
 
За автора:
Лех Майевски е специалист в областта на издателската и рекламната графика, плакатите, графиката и рисунката. През 1972 г. завършва Факултета по графични изкуства към Академията за изящни изкуства във Варшава, в ателието за плакат на проф. д-р Хенрик Томашевски. Той е професор в своята Алма матер и преподава в Студиото за графичен дизайн във Факултета по графични изкуства, на което понастоящем е декан. Председател е на Организационния комитет на Международното биенале на плаката във Варшава. Участва в многобройни представяния на плакати и конкурси по света, носител е на много престижни награди и отличия, сред които Биеналето на полския плакат в Катовице, Международното биенале на плаката във Варшава, Международния салон на плаката в Париж, Международното биенале на театралния плакат в Жешув и конкурса на PTWK за най-красива книга на годината.
Специализира в областта на издателската и рекламната графика, но най-дълго време е свързан с плаката. Един от тях, подготвен за 16-ата Международна среща на джаз вокалистите през 1989 г., е сред стоте най-важни плаката от Европа и САЩ, създадени между 1945 и 1990 г. Лех Майевски ни напомня, че дори и „един плакат да не промени света, трябва да се помни едно – той е отличен запис на място, време и събитие“. Неговите плакати (през 70-те години на ХХ век – живописни, след това сведени до черно-бели графики, а напоследък близки до „съвременната улична естетика“) са представяни по целия свят. Носител е на много международни награди и отличия. Проектира и илюстрира книги в Полша и Германия. Много от тях печелят титлите на най-красивите издания на годината. 
Има собствено студио за графичен дизайн и музика. Преподава във Факултета по графични изкуства към Академията за изящни изкуства във Варшава, както и в много университети по света. Носител е на званието „Доктор хонорис кауза“ на Университета „Й. Е. Пуркин“ в Усти над Лабем в Чешката република и носител на престижната награда „Ладислав Сутнар“ на Западночешкия университет в Плзен. Композира и свири на китара. Автор на логото на всички Полски институти в света. На 28-ото издание на Биеналето на полския плакат в Катовице, провело се през месец декември 2023 г. проф. Майевски печели Гран при за плаката си „Майдей“.
 

Галерия

Сподели