Националната художествена академия представи изложба на преподаватели в Забранения град - Пекин, Китай

На 12 декември в изложбена зала на Художествена галерия „Таймяо“, Императорски дворец, Забранения град, Пекин се откри българо-китайска изложба на съвременно изкуство, в която от българска страна участват  39 преподаватели със свои работи от  Националната художествена академия. 
 
На откриването присъства делегация на НХА, начело с ректора проф. Николай Драчев, декана на Факултета за изящни изкуства проф. Светозар Бенчев, ръководителя на Международен отдел проф. Митко Динев, ас. Велико Маринчевски от катедра „Графика“ и проф. Евгени Велев от УНИБИТ.
В церемонията по откриването участваха Н.Пр. Григор Порожанов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна и република, проф. Фан Диан - Президент на Централната академия за изящни изкуства в Пекин и директор на Художествен център за изследване, сътрудничество и иновации „По пътя на коприната“ и Ректорът на НХА проф. Николай Драчев, който представи българската експозиция. 
 
Изложбата се провежда в рамките на сключените междуинституционални споразумения между Национална художествена академия (НХА) и Централната академия за изящни изкуства (CAFA) в Пекин със заглавие „По Стара планина до Черно море“ и е част от проекта „Пътят на коприната, среща по пътя на коприната. България – Китай“. Организатори на изложбата са Център за иновации и изследвания в областта на изкуството по Пътя на коприната към Централната академия за изящни изкуства, Художествена галерия „Таймяо“ и Фондация „Поколения“. Събитието се осъществява с подкрепата на Посолство на Република България в Китай, Посолство на Китайската народна република в Република България. 
 
Участващите в изложбата преподаватели са представители на всички поколения в НХА – от утвърдените професори, завоювали свое достойно място в панорамата на съвременното българско изкуство, до съвсем младите асистенти, които са в началото на творческия си път, но са направили сериозни заявки за перспективно творческо развитие. Ярката индивидуалност на всеки от тях пълноценно се разгръща в разнообразието от теми, разработени в творбите, а богатият диапазон на използваните техники – от класическите живопис и графика до дигитален принт и смесени техники, допринася за пълноценната им художествена реализация.
 
През 2019 г. изложбата ще бъде показана в различни пространства в Китай, както и в София, като част от честванията на 70-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Китай.
 
В рамките на своята визита в Пекин, делегацията от НХА посети художествените пространства и творческите ателиета в Централната академия за изящни изкуства. Бяха проведени и редица срещи с преподаватели и студенти. 

Галерия

Сподели