Студенти от НХА получиха сертификати за дигитални умения в сферата на уеб технологиите

18 студенти от Националната художествена академия (НХА) успешно завършиха своето обучение в безплатния курс „Въведение в web технологиите“, част от  програмата Tech Institute 2015 на Samsung, която се осъществява с подкрепата на JobTiger. Курсът се проведе в края на миналата година (22 октомври – 15 декември), а сертификатите на завършилите бяха раздадени на специална церемония в Лабораторията за иновации на Samsung, във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, София.
 
В рамките на 40 часа техническо обучение, студентите от НХА усвоиха базови функционалности на HTML и CSS, които са добро допълнение към уменията на дизайнери, интересуващи се от създаването на потребителски интерфейс на уебсайтове или мобилни приложения. Опитът в уеб областта улеснява и подобрява процеса на изграждането на дизайн, тъй като дава възможност за реална преценка на ключови ситуации, които играят роля при графичното оформление на уеб или мобилна страница.
 
В края на курса всички студенти създадоха собствен сайт - портфолио, чрез който не просто представят работата си като артист, но и демонстрират новите знания и умения – как да структурират правилно сайта, как да използват тагове и мета тагове, как да съобразят дизайна с функционалността на страницата и много други.
 
Като част от своето обучение, студентите се срещнаха и със специалисти от JobTiger за усвояването на т.нар. „soft skills“ (умения за общуване) и тяхното приложение в практиката. Младите художници получиха знания, необходими за всеки професионалист, независимо от сферата на реализация – как да работят с хора, да са дипломатични и съобразителни, как да планират професионалната си кариера и др. 
 
Курсистите, търсещи работа получават и допълнителна подкрепа за своята реализация на пазара на труда от JobTiger чрез лични консултации, персонална подготовка за интервюта и срещи с работодатели, както и с директни срещи с компании, търсещи такива специалисти.  
 
Програмата „Tech Insitute” на Samsung реализира практически курсове за студенти, благодарение на които младежите подобряват дигиталните си умения, придобиват квалификация в отделна технологична област и се подготвят за бъдещата си реализация на пазара на труда. Всички курсове от тази програма се провеждат в Лабораториите за иновации на Samsung или в други места с висок клас технологично оборудване.

Сподели