Международен проект •Трансформ• 2011

Ръководител проф. Митко Динев
„Transform“. Сътрудничество между най-престижните художествени академии и университети от Югоизточна Европа. Международна студентска изложба в НГЧИ, изложба от музейния фонд на НХА и конференция.
Организатор на събитията в София по проекта е Националната художествена академия, която доказа за пореден път ролята и потенциала си като основен център за подготовка на художници в областта на изящните и приложни изкуства, дизайна, реставрацията, дигиталните изкуства, фотографията и историята и теорията на художественото образование.
На 6 април в 18 часа в Националната галерия за чуждестранно изкуство, в петте зали на втория етаж, беше официално открита международната студентска изложба Трансформ 2011. Представени бяха подбрани творби на над 200 студенти от десет художествени академии и университети от Югоизточна Европа. Експозицията включваше живопис, скулптура, графика, мултимедия, приложни изкуства, дизайн, фотография, дигитални изкуства и бе посрещната с възторг от публиката.
Международната студентска изложба се проведе под патронажа на госпожа Йорданка Фандъкова, кмет на София.
Със съдействието на Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на културата, Държавния културен институт към Министерството на външните работи и Националната галерия за чуждестранно изкуство.
 
С подкрепата на:

 

 

 

 

 

 

Голамата награда беше дадена на Александър Белогаски от Университет „Св. св. Кирил и Методий“ – Факултет за изящни изкуства – Скопие
 
Като поздрав към чуждестранните гости от Югоизточна Европа НХА представи от 5 до 14 април в галерия „Академия“ ретроспективната изложба „Живопис от музейния фонд на НХА“  включваща произведения, постъпили в живописния фонд от началото на ХХ век до края на 30-те години, между които творби на Иван Мърквичка, Борис Митов, Иван Ангелов, Никола Петров, Никола Михайлов, Константин Щъркелов, Иван Милев, Пенчо Георгиев, Владимир Димитров-Майстора, Илия Бешков, Стоян Венев, Георги Попов – Джон и др. Наред с творбите на първите преподаватели и студенти на Националната художествена академия бяха показани и архивни снимки от 20-те и 30-те години на ХХ век.
 
На 7 април, в рамките на международния проект Трансформ, се проведе международна конференция, посветена на художественото образование и съвременното изкуство.
Дискутирани бяха темите
– Изкуство и образование през ХХI век и
– Изкуството на Югоизточна Европа между традициите и новите перспективи. 
 
Националната художествена академия изказва голямата си благодарност към всички участници в проект Трансфром, за тяхната отдаденост и ентусиазъм към каузата – ИЗКУСТВО!
 
Медийните  партньори отразиха събитието както следва 
  1. БНТ – 12
  2. БНР 1  , 23
И в други медии :
БТВ – 1
БГНЕС – 1
вестник КУЛТУРА – 1
ВСЕКИ ДЕН – 1
вестник СЕГА – 1
Столична община – в-к Банкер – 1
Други електронни медии – 1, 2, 3, 4

 

Галерия

Сподели