Акция шествие •13-ят месец•

2015.05.14

На 16 май (събота) 2015 ще се проведе акция-шествие в дворното пространство на НХА, ул. „Шипка“ № 1, в която ще участват изявени млади поети, драматурзи и студенти от специалност „Сценография“ на НХА. Това е първата акция с името „О, празник и ужас!“ от театралният спектакъл „13-ят месец“, по стихове и лирични прози на Гео Милев.
 
Режисьор Валерия Вълчева
Участват:
поетите: Иван Димитров, Мирослав Христов, Радослав Чичев, Стефан Иванов
артистите: Боян Арсов, Деница Даринова, Мирослава Захова, Христо Ушев
певците: Даниел Иванов, Дамян Михайлов и Християн Янков
студентите от III курс, специалност „Сценография“ на НХА: Александра Йотковска, Борис Далчев, Гергана Димитров, Елвира Кръстева, Илина Стефанова, Климентина Миленова, Михаела Добрева и Росица Грънчарова
С любезната подкрепа и съдействие на ръководството и студентски съвет на НХА
 
„13-ят месец“ е спектакъл, вдъхновен от творби на Гео Милев. Сценарият е конструиран по схемата на „Експресионистично календарче за 1921г.“, с прибавка на „13-ят месец на нашата нещастна година без пролет“ и други текстове, които имат тематично или символично отношение към основната сюжетна конструкция. 
Сценографията и костюмите са дело на студенти от специалност „Сценография“, които ще изработят и инсталации, породени от идеите на драматургията. 
Основно пространство за игра ще бъде двора и ателиетата в сградите на НХА на ул. „Дондуков“ № 56.
Репетициите за есенния спектакъл ще се проведат от 15 юни до 7 септември. В тях ще участват не само актьорите и режисьора, а и художници и музиканти – за да могат да се изследват в игра общите принципи на модерното изкуство, подредени в теорията на Кандински, да се работи по асоциативния метод и  да се изостря и упражнява интуицията, включително и колективните `и форми – провокациите в текста са силни и красиви.
Основната цел е да се достигне в готовия спектакъл до редуване и преливане на форми на „груб“ – карнавален, „интуитивен“ и  „свещен“ театър. 
 
Представленията на „13-ят месец“ ще се състоят между 7 и 14 септември 2015 г. в шест поредни вечери. Спектакълът ще бъде посветен на годишнините от рождението и смъртта на Гео Милев
 
„Мъдреците и поетите дишат чист въздух в сумрачните пролетни градини, над техните звънливи чела – високата тайна на нощното небе – ултрамарин и сребро – над тихата арабеска на преплетените млади ластари на лозата и цъфналите клони на ябълките.
Безбройните въпросителни на нощното небе – и сребърната тревога на Тихо Брахе.
Неотдавна се видях на брега. Ала в шепата си не улових от струите на вечната река. Напразно...
Има ли бог?
Над звънливите чела на мъдреците и поетите небето зее с бездънна тишина – ултрамарин и въпросителни.
Някъде светят шумни локали. А през сянката на белите пролетни градини – в този час на късна вечер - минава с широки крачки огромният силует на черен мъж.“

Сподели