AutoMotivateMe 2023 - срещи и дискусии в НХА

2023.03.20

AutoMotivateMe 2023 е платформа за дискусии и творчески работилници за студенти и млади с интерес в сферата на автомобилния дизайн, организирана от катедра „Индустриален дизайн“ на Националната художествена академия. Събитието е продължение на форумите от 2017 и 2018 година, организирани от катедрата.
 
Първото събитие от поредицата ще се състои на 23 март 2023 г. от 12:00 ч. до 15:00 ч. в Галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ №1 в София. Регистрирайте се за участие ТУК
 
В първия панел „Разговори с бизнеса“ от 12:00 ч. младите дизайнери ще се срещнат с една българка, която успява, благодарение на предприемчивостта си, да създаде редица фирми колабориращи с известните световни консорциуми за автомобили.
Боряна Георгиева ще разкаже за предизвикателствата в бизнеса и дейностите свързани с автомобилния дизайн на немската фирма eder GmbH. Как да се подготвим за света на бизнеса и какво ги очаква студентите и учениците след като завършат образованието си?
 
Във втория панел „Разговори за дизайна на автомобили“ от 13:00 ч. студенти и ученици ще се срещнат с двама българи, водещи фигури в създаването на някои емблематични модели автомобили. 
Деян Денков е главен екстериорен автомобилен дизайнер в Рено от 2007 г. а творческият му опус събира осъществени проекти с редица награди за моделите Twingo, Frenzy, Dacia Duster, Kadjar, Master, Traffic , Clio RS. Има основна роля в дизайна на екстериора на възродения спортен автомобил Alpine A110, търсещ връзки с класическия модел от 60-е на 20-и век.
 
Мирослав Димитров ще разкаже как го е водила детската му мечта да стане автомобилен и индустриален дизайнер, през Казанлъшкото художествено училище и Университета в Ковънтри в Англия, до ролята на водещ дизайнер на някои модели Alfa Romeo Disco Volante, Mustang by Charge Cars, EIDO GTR Concept, Jaguar E-Pace, Jaguar XF, Jaguar XE SV, VW Crossfox,  Ferrari F12 Berlinetta, Aston Martin Volante Q-Design – елементи, Lotus Eterne Concept, Lotus Esprit Production Car,  Lotus Concept Cars for Paris Motor Show 2010. Има голямо желае да предаде своя житейски урок на следващото поколение и да ги мотивира да следват мечтите си.
 
Целта на панела е да мотивира младите ученици и студенти да се заемат с професията „дизайнер“ като свое призвание в живота и да покаже как, ако следваме достатъчно мечтите си и сме мотивирани да ги постигнем, можем да станем успешни с творческите си професии. Говорителите ще очакват въпроси към тях от младите участници в дискусията по темата за дизайна на автомобили.
--
Следващото събитие ще се състои на 24 април, когато ще се проведе лекция на доц. д-р Марко Лукович, сръбски автомобилен дизайнер и преподавател в Университета по изкуствата в Белград. Той ще разкаже също за пътя си на израстването като автомобилен дизайнер, тръгващ от спечелването на студентския конкурс Peugeot Design Contest 2001, на който се явява с футуристичния модел Moonster. В периода 24-28 април в ателиетата по „Индустриален дизайн“ в Национална художествена академия ще се проведе и творческа работилница за концептуални скици на автомобили под ръководството на доц. Лукович.

Сподели