БНР с нова статуетка на конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“ – автор ас. д-р Елизар Милев

2022.09.01

Проектът от стъкло на ас. д-р Елизар Милев от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ в НХА, спечели конкурса на БНР за статуетка, която ще получи победителят в конкурса за нова българска поп и рок музика „Пролет“. Той беше в конкуренция с още 15 свои колеги, които изпратиха проекти си.
Комисия, ръководена от програмния директор на БНР Даниела Късовска и членове: г-н Митко Новков, директор на програма „Христо Ботев“; проф. д. изк. Свилен Стефанов – зам.-ректор на НХА; доц. Емил Бачийски – ръководител на катедра „Метал“ в НХА и г-н Даниел Ненчев, ръководител отдел „Стратегическо развитие“ в БНР определи за победител в конкурса проекта предложен от Елизар Милев, като водещи критерии за журито бяха художествените достойнства и атрактивността на предложения проект, както и близостта му до идеята на наградите за нова българска поп и рок музика „Пролет“. На спечелилия конкурса автор ще бъде присъдена парична награда в размер на 3 000 лева.
 
„Имайки предвид дългата история на съревнованието и основната му цел – подпомагане на млади български изпълнители, се насочих точно към този символ, слушалки. Естеството на конкурса включва собствен избор за най-добра песен на слушателя, така и слушалките са личен избор за музика, без натрапването на този избор на другите“, казва за своя проект победителят в конкурса Елизар Милев и допълва: „Затвореният ринг на слушалките е търсен художествен принцип, който не позволява на композицията да „изтича“ в постамента. Между слушалките е поставено стъкло, изобразяващо звукови вълни с цвета на конкурса“.
 
Д-р Елизар Милев е автор с многобройни международни участия и награди. Завършил е Националната художествена академия със специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“.
 
Церемонията по връчването на наградите и гала концертът на 53-ото издание на конкурса „Пролет“ ще бъде на 29 септември 2022 г. в „София лайв клуб“, когато освен голямата награда съпътствана с новата статуетка ще бъдат връчени и награда на слушателите, награда за дебют и награда – участие на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген. Като член на EBU (Европейския съвет за радио и телевизия) БНР дава шанс на един от финалистите в конкурса да представи България с концерт на престижния фестивал „Евросоник“ в Нидерландия. Сред носителите на тази награда са групите: БТР, Д2, Шангри Ла, Уикеда, Акага, Phuture Shock, Силует, Криста и Огнян Драндийски, Gravity Co, Der Hunds, Saint Electrics, Рут Колева, Jeremy, Hayes & Y, Airbag.
Очаквайте новите победители! А до тогава можете да чуете песните финалисти в ПРОЛЕТ 2022 тук: https://bnr.bg/prolet/page/glasuvaite-za-svoata-pesen-favorit

Сподели