DA Fest 2017

2017.09.01

Международен фестивал на дигиталните изкуства
19-23 септември 2017
Национална художествена академия
ул. „Шипка“ 1
 
DA Fest е международен фестивал, организиран от Националната художествена академия (НХА) в София, чиято цел е да срещне българската аудитория с разнообразни артистични тенденции и изследвания в полето на дигиталното видео, саунд арт, нет арт, мултимедийни пърформанси и инсталации, роботика и генеративни системи и други интердисциплинарни форми. 
Програмата на фестивала включва изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи, които се случват в различни локации от централната сграда на НХА на ул. Шипка 1 в София. 
 
Фестивалът стартира през 2009 г. с идеята да подкрепи магистърска програма „Дигитални изкуства” на НХА, както и да представи и популяризира сред широката публика важните постижения и новите тенденции на работа в тази сфера. 
Изграждайки платформа за диалог и сътрудничество между изкуство и образование, фестивалните куратори - Венелин Шурелов и Галина Димитрова-Димова канят творци и изследователи от местната и международната сцена, като същевременно дават възможност за артистичен дебют на студенти и други млади художници.
  
В досегашните пет издания на фестивала взеха участие над 100 утвърдени творци и изследователи от цял свят, сред които: Cod.Act, Марк Конилио, Ханс Тамен, Брайън Неп, UBERMORGEN, post theater, Дерек Холзер, Дон Фореста, Пол Гранйон,  hexler (Р.Й. Фишер), Рейнълд Рейнълдс, Арно Фабре, Анди Грейдън, Андреа Пачиото, Паоло Чирио, Ян Клуг, Cleaning Women, Петер Уилям Холдън, Пьотр Вижиковски, Вибеке Соренсен, Бернд Опл, Кристиан Делеклюз, Гийом Бешолие, Ника Облак и Примоз Новак, Геум-Хюнг Джеонг, Жени Аргириу и много други.
 
Български творци, работещи в сферата на дигиталните изкуства също вземат участие във фестивала и имат възможността да  обменят идеи и опит с чуждестранните си колеги. Важни участници в събитието са студенти на Художествената академия и други млади творци с интерес към дигиталните изкуства, които участват в уъркшопите и представят свои проекти в програмата на фестивала.
 
Повече информация и видео документация за миналите издания на фестивала може да видите ТУК.
 
Шестото издание на фестивала ще се проведе от 19 до 23 септември 2017 г. в различни локации в Художествената академия на ул. Шипка 1 и ще представи отново съвременни артистични изследвания, технологии и практики в дигиталните изкуства в богата петдневна програма, включваща изложба, пърформанси, прожекции, презентации и уъркшопи. Ново попълнение във фестивалната програма е DA Lab, която ще представи електронна и експериментална музикална сцена и звуково изкуство в България.
 
DA Fest е финансиран в изпълнение на програмата за научна и художествено-творческа дейност на НХА и съфинансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017.
 
С подкрепата на Американско посолство, София, Австрийско посолство, София, Посолство на Кралство Холандия, София, Гьоте-институт, България и Институт Сервантес, София.
 
Със съдействието на: Open Fest, Старобърно, Absolut, хотел Славянска Беседа, ESOF, MOVE.BG.
 
 
DA Fest 2017 набира доброволци
 
Покана за участие в уъркшоп за електро-енцефалографични интерфейси
 
Покана за участие в уъркшоп WhosApp на пост театър

Сподели