„Да направим невидимото видимо“ – изложба на студенти от НХА по повод международния ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания

2019.05.20

22–31 май
галерия „Дега“
ул. „Борис I“ № 96
 
По повод отбелязването на 19 май – международния ден на хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания, „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“ и Националната художествена академия реализираха съвместен проект за живопис на тема „Да направим невидимото видимо“ („Making the invisible visible”). 
Целта на инициативата е да повиши вниманието на обществото и да информира повече хора за особеностите на болестта на Крон и улцерозния колит – двете основни форми на хроничните възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ). В проекта участваха15 студента от специалностите „Живопис“ и „Стенопис“ на НХА. 
Студентите, участващи в изложбата, имат задание да илюстрират предизвикателствата, с които хората живеещи с подобни заболявания се сблъскват в своето ежедневие, невидимите фактори на заболяванията, които афектират както физическото, така и психологическото здраве на пациентите, а също така и емоционалната травма, която се проявява вследствие на заболяванията.
Изложбата ще бъде достъпна за посетители от 20.05 до 31.05.2019 г. в галерия „Дега“, намираща се на адрес София 1407, ул. "Княз Борис I" 96. Официалното откриване и награждаване на участващите студенти  се проведе на 22.05 от 18:30 ч., като на него присъстваха представители, както на „Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит“, така и на Националната художествена академия и фармацевтична компания „Такеда“, партньори в организирането на инициативата.
Гостуващи изложби в гастро-клиниките в страната: след приключването на изложбата, картините ще бъдат показани в различни гастро-клиники, като по този начин се стремим да разпространим посланието на изложбата и в други части от страната, като вдъхновим и окуражим хората страдащи от хронични възпалителни чревни заболявания.
 

Сподели