10 години България в НАТО

2014.04.26

Изложба плакати
инициирана от Kултурен институт към МВнР и осъществена от Националната художествена академия.
25 април – 15 май 2014
Галерия „Мисията“,
Културен институт към МВнР,
ул. „Алфред Нобел“ № 2, (вход от ул. „Александър Жендов“)
 
На 25 април от 18:00 часа в галерия „Мисията“ беше открита изложбата „10 години България в НАТО“. На откриването присъстваше г-н Соломон Паси, пръв предложил България да влезе в НАТО и финализирал това като външен министър по време на правителството на Симеон Сакскобурготски. Г-жа Людмила Димитрова, директор на Културния институт към МВнР и г-н Соломон Паси поздравиха авторите на плакатите. Проф. Георги Янков и г-н Соломон Паси връчиха грамоти на победителите в студентския конкурс. На откриването присъстваше и Ректора на НХА проф. Светослав Кокалов, както и участници в изложбата.
 
Плакатите в изложбата „10 години България в НАТО“ са селектирани след конкурс, обявен в НХА, сред студентите и докторантите от специалностите „Плакат и визуална комуникация“, „Книга и печатна графика“ и „Рекламен дизайн“.
Поради високото ниво на представяне от страна на участниците избраните победители са двама: Георги Павлов и Пламена Дончева – докторанти към катедра „Плакат и визуална комуникация“. Останалите избрани за изложбата студентски плакати са на: Атанас Гиев, Даниела Драганова и Яна Анева от специалност „Плакат и визуална комуникация“; Николай Петрусенко от специалност „Книга и печатна графика“ и Лора Хубанова от специалност „Рекламен дизайн“.
Освен избраните чрез конкурса плакати, в изложбата са включени и създадени по темата плакати на някои от изтъкнатите професори и преподаватели в НХА: Тодор Варджиев, Иван Газдов, Божидар Йонов, Георги Янков, Николай Младенов, Илия Груев, Стоян Дечев, Теодор Лихо и Светлин Балездров. 
Изложбата „Десет години България в НАТО“ беше представена и по време на Международната конференция „Бъдещето на НАТО“, посветена на десет годишнината от членството на България в Алианса, проведена на 3 и 4 април в Централния военен клуб, София.

http://sic.mfa.government.bg/?act=news&do=detailed&id=581 .

Галерия

Сподели