Доц. д-р Десислава Христова представи НХА на EIPW 2015

2015.03.16

Elam International Printmaking Workshop  (EIPW 2015)
 
НХА участва със свой представител в Elam International Printmaking Workshop  (EIPW 2015), който се проведе в началото на 2015 г. в Elam School of Fine Arts, Окланд, Нова Зеландия. Elam School of Art and Desigh е най-известното и престижно училище по изкуствата в Нова Зеландия. Основано през 1889 г., през 1950 г. минава под юрисдикцията на Auckland University College Council. Събитието е част от международен проект за съвременна графика, в рамките на който беше представена Международната изложба на съвременна студентска графика в галерия „Академия“.
 
В EIPW взеха участие изтъкнати преподаватели графици, представители на  художествени академии и факултети по изкуствата от цял свят. В тясно сътрудничество със студенти, докторанти, служители от Елам и художници, те създадоха оригинални нови произведения от целия спектър на графичните техники. Участниците се запознаха с различните творчески и образователни практики и програми на различните академии, обмениха професионален опит и дискутираха новите тенденции и технически иновации в съвременното графично изкуство. Уъркшопът се проведе в графичното студио на Елам (модерно оборудвано за дълбок печат, ситопечат, литография на камък, фото и дигитални медии). Създадените по време на уъркшопа графични произведения (изпълнени в техниките линогравюра, лазерна и класическа гравюра на дърво, моку ханга, инталио, литография, суха игла, сериграфия, дигитален принт, графична видео инсталация) бяха показани в изложба в представителната галерия Gus FIsher. Паралелно с изложбата на преподаватели се откри и международната студентска изложба на съвременна графика в университетската галерия George Frazer.
Координатори на уъркшопа са доцент Дерек Чери, директор на Elam School of Fine Arts и доцент Нуала Грегори, зам. декан в National Institute of Creative Arts and Industries (NICAI).
 
Участници в EIPW 2015:
Майкъл Кемпсън, Senior Lecturer and Convenor of Printmaking Studies в College of Fine Arts, University of New South Wales, Австралия.
Доцент д-р Десислава Христова-Тошева, спец. Графика на Национална художествена академия, България.
– Кейти Купри от Ecole nationale supérieure des Arts Décoratifs, Paris, France.
Проф. Бетина ван Хаарен от Technische Universität Dortmund, Germany.
Доцент Нуала Грегори, зам. декан на National Institute of Creative Arts and Industries (NICAI), Auckland, New Zealand.
Марк Харис, Senior Lecturer в Art School of Kingston University, UK.
Ли Кларк, Senior Lecturer в University of the Arts, London, UK.
Манди Бонел, Senior Lecturer от School of Art & Design in Bath Spa University, UK.
Джозеф Шеерер, Co-Director Institute for Electronic Arts на School of Art and Design, NYSCC at Alfred University, USA.
Мариана Смит, преподавател в Columbus College of Art and Design, USA.
Питър Пауър, Chair of Printmedia department of The School of the Art Institute of Chicago, USA.
Майкъл Барнс , преподавател по графика в School of Art, Northern Illinois University, USA.
Струан Хамилтън, технически ръководител на графичното студио на Елам, студенти и докторанти.

Галерия

Сподели