Доц. д-р Васил Колев е първия носител на наградата на името на Велизар Кръстич

2022.11.11

Доц. д-р Васил Колев, преподавател в специалност „Графика“ на НХА е първият, получил награда на името на големия сръбски художник Велизар Кръстич. 
Наградата е учредена от организаторите на международната изложба за изящни изкуства „Художествена композиция“ – Наташа Будимлия Кръстич, Алина Гадомски Тодорович и Милица Савич, която се откри на 7 ноември в Белград, Сърбия. В експозицията участват 95 художници от 11 държави. Жури за определяне на носителя на наградата „Велизар Кръстич“ отличи доц. Колев за произведението му „Крадец на гласове - Портрет на приятел“, инталио, 80х80 см.
 
Васил Колев завършва специалност „Графика“ в Националната художествена академия и специалност „Живопис“ в Академията за изящни изкуства във Венеция. Доцент по графика и композиция, член на Съюза на българските художници. 
Носител е на многобройни награди за графика. През 2021 г. получава специалната награда на журито от ХХI Международното биенале на графиката във Варна, двадесет години след като Велизар Кръстич получава Голямата награда на град Варна на XI Международното биенале на графиката през 2001 г.
 

Галерия

Сподели