Докторант Изабела Манолова е продуцент на номинирания за най-добър филм в категория „Късометражно кино“ на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“

2024.03.25

Изабела Манолова, докторант към Катедра „Изкуствознание“ на НХА, е продуцент на късометражния филм „Амброзия“, номиниран за най-добър филм в категорията „Късометражно кино“ на наградите на Съюза на българските филмови дейци „Васил Гендов“ (СБФД).
„Амброзия“ представя една история за самота и борба с вътрешните ни демони под формата на последователност от поеми, разказани от четири основни персонажа в рамките на 17 минути. Това е филм за сънища и илюзии, а основният повтарящ се въпрос, прокрадващ се „между редовете“, е кой все пак е сънуващият. Средствата за постигането на визуалния език са заимствани от филмите на Бунюел („Андалуското куче“ и др.) и от движението на сюрреалистите от ХХ век като цяло.
Проектът „Амброзия“ е по идея на Мадлен Демирова. Сценарият на филма се състои от 14 поеми, написани от авторката, подредени в определен сюжет и развити от оператора и директор на фотографията Изабела Манолова. Режисьор на филма е Боримир Илков-Боно, познат на публиката с игралния си дебют „Анна“ (2022) с Радина Кърджилова в главната роля.
Изабела Манолова се дипломира в специалност „Резба“ в НХА през 2019 г. Завършва магистърска програма „Сценография за кино“ в НХА. В момента е докторант към катедра „Изкуствознание“. 
 
Проектът е финансиран от Национален Фонд Култура по програма Социално ангажирани изкуства.
 
Линк към филма: https://filmfreeway.com/projects/2945747

Сподели