Еssl Art Award Cee 2015

2015.04.16

Награди за творчески постижения 
Изложба на номинираните в София
28 май – 21 юни 2015 г.
със съдействието на главния акционер на VIENNA INSURANCE GROUP
 
Откриване на 28 май 2015 от 19:00 часа
Галерия „Академия“, ул. „Шипка“ 1
По време на откриването на изложбата ще бъдат съобщени победителите в конкурса, избрани от международно жури.
 
Изложбата на десетте номинирани от България ще бъде открита от доцент д-р Бони Петрунова, заместник-министър на културата, в присъствието на проф. Светослав Кокалов, ректор на НХА, г-н  Андреас Хофер, член на журито от музея „Есл“, г-жа Мария Василева, член на журито от България и г-н Кристоф Рат, член на управителния съвет на Булстрад.
 
Наградите за творчески постижения ESSL ART AWARD CEE се присъждат в осем страни от музей „Есл“ и главния спонсор Wiener Städtische Versicherungsverein, главен акционер на VIENNA INSURANCE GROUP, на млади творци, намиращи се в началото на своята кариера. Във всяка страна се провежда „Изложба на номинираните“ с десет позиции, избрани от международно жури. 
В рамките на съответното откриване на изложбата двама художници ще получат награда за творчески постижения ESSL ART AWARD CEE, дотирана с по 3500 евро и покана за груповата изложба „Diversity of Voices“ в музея „Есл“ в Клостернойбург до Виена. По един художник от всяка страна ще получи специалната покана VIG SPECIAL INVITATION на Wiener Städtischen Versicherungsverein, която е свързана с 1000 евро хонорар, както и с покана за групова изложба в сградата „Рингтурм“ във Виена, където е седалището на групата.
 
Наградата за творчески постижения ESSL ART AWARD CEE се утвърди в осемте страни участнички: България, Хърватия, Румъния, Словакия, Словения, Чехия, Турция и Унгария като проект, който е от решаващо значение за бъдещето на млади художници. Доказателство за това са над 500-те подадени заявления от студенти от художествени учебни заведения за тазгодишните награди и много активното сътрудничество с повече от 40 академии за изкуство. Наградите ще бъдат раздадени от 13-членно жури, което ще се състои от експерт изкуствовед от всяка страна, председателя на журито Рене Блок, куратори от музея „Есл“ и представител на Vienna Insurance Group / Wiener Städtischen Versicherungsverein. 
 
Номинирани за наградата за творчески постижения ESSL ART AWARD CEE 2015 в България са Боряна Чернева, Ангел Чобанов, Симеон Дамянов, Мартин Иванов, Илиана Канчева, Иван Кашлаков, Константин Костов, Калина Мавродиева, Мария Стамати и Миглена Йончева-Николова.

 

Файлове за изтегляне

Сподели