Евгения Атанасова представи книга за световноизвестния творец Кристо

2018.07.03

Премиера на първата книга на журналистката Евгения Атанасова събра близо 200 почитатели на изкуството на Христо Явашев-Кристо
 
На 28 юни в столичното филмотечно кино „Одеон“ бе представена първата книга на журналистката Евгения Атанасова-Тенева „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“ (Книгомания). Цветното луксозно издание от близо 400 с. побира цялата история за създаването на арт инсталацията Плаващите кейове на езерото Изео в Италия от 2016 г. – от зараждането на идеята и надрасканите набързо скици върху салфетка до сложните инженерни решения и самата реализация. Подробно се разказва за избраната и изобретена котвена система, изграждането на понтоните от 220 000 полиетиленови кубчета, които образуват пътека 3 км, застлана с плат в цвят златиста далия. Място в книгата намират също и кратка биография на световноизвестния художник и скулптор Кристо, както и информация за построяването на последния му пространствен художествен проект Мастаба (2018) в езерото в Хайд Парк, Лондон. 
Сред публиката от близо 200 души присъстваха проф. Калин Янакиев, художникът и куратор Лъчезар Бояджиев, актрисата Снежина Петрова, художниците Иван Стратиев и Сандра Блажева, певицата Роси Рос, журналистите Петя Тетевенска, Йоана Левиева-Сойър, Даниел Ненчев, продуцентът Красимир Иванов и др. От семейство Явашеви събитието уважиха Елка и Цвета Явашеви – съпругата и дъщерята на Стефан Явашев – по-малкият брат на Кристо. 
Премиерата водеше Илиян Андонов, управител на издателство Книгомания, а гостите Калина Гарелова – творчески консултант на книгата, и Христина (Ина) Димитрова – водолаз и основен мениджър на последните два проекта на Кристо, също излязоха на сцената да поздравят авторката и да разкажат интересни и трогателни моменти от работата си. Евгения Атанасова с нескрито вълнение разказа за приключението да бъде две седмици работник на Изео и Плаващите кейове, как е преминала успешно изпит за капитан, за да може да управлява лодката за придвижване в езерото; сподели и колко трудно е било подреждането на книгата и подбирането на подходящите снимки и текстове, с което й помага Калина Гарелова.
„Работя върху биографията на Кристо, защото го смятам за интересна личност, която може да даде много информация за времето, в което е живял, за едно време, което е пренесъл в друго време. Тази книга се случи, защото събрах много информация за самия проект. Отидох там като част от работата по биографията и се върнах и видях, че всъщност вече знам как един цял проект се прави, мисли, осъществява и след това разваля. Искаше ми се някак това да остане запечатано. Там бяха въвлечени много хора, случки, емоции и неща, важни за философията на Кристо, включително разбирането му за красота“–разказва Атанасова.
 
Авторката сподели, че е получила поздравления за книгата си и от самия Христо Явашев-Кристо, след като му подарява екземпляр при срещата им на откриването на Мастаба в Лондон. Единият от участниците – Владимир Явашев (Владо от заглавието на книгата) също много харесва изданието. 
„Кейовете на Кристо ни карат да мечтаем“, пише местният вестник на градчето Монте Изола след откриването на арт инсталацията, а езерото остава завинаги променено заради този спомен. „Аз съм много физическа личност. Обичам слънцето, водата, ходенето, вятъра“, припомняме думите на Кристо в свое интервю. Евгения Атанасова допълва: „Казва го с такъв плам, че никой не се съмнява в неговата искреност. Тези думи звучат разбираемо за всеки и декларират смело – моето изкуство е начинът, по който живея, то е моят живот. Кристо обича особено много разговорите с младите, като че ли иска да им даде най-ценния урок в живота, до който е стигнал през всички тези години. „Аз правя ИСТИНСКИ неща, не макети на нещата, не рисунка на нещата, не 3D модел на нещата, а ИСТИНСКИ, РЕАЛНИ НЕЩА“.“
Преди да раздава автографи, Евгения Атанасова предостави възможността на кино „Одеон“ да излъчи нейния кратък документален филм „Мостът към Кристо“. Част от екипа също бяха в публиката – операторът Недялко Данев и тонрежисьорът Иво Спасов. 
От фоайето на киното за продажба можеше да бъде закупена както представяната книга „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“, така и няколко луксозни чуждоезични албуми и колекции картички със снимки и скици от проекти на Кристо.
В сряда, на 4 юли 2018, ще бъде подредена изложба на открито на оградата на Националната художествена академия с фотографии от местността на езерото Изео и представящи оригиналността на Плаващите кейове. Снимките и обработката са дело на фотографа Калин Иванов. Изложбата може да бъде посетена до края на месец юли. Книгомания благодари за съдействието на НХА и Столична община.
 
Снимки от премиерата можете да разгледате на фейсбук страницата на издателство Книгомания.бг: https://www.facebook.com/pg/knigomania.bg/photos/?tab=album&album_id=10156135149491140
Видео от представянето: https://www.youtube.com/watch?v=knqeVDwG9Mg
 
 
Линк към книгата: https://goo.gl/9fiM1w

Файлове за изтегляне

Сподели