Европейска нощ на музеите, 2016

2016.05.16

И тази година Националната художествена академия участва в Европейската нощ на музеите, организирана от Френски институт в България.
Нощта на музеите ще се проведе  на 21 май (събота) 2016 г.
 
11:00 – 00:00 часа
галерия „Академия“
АЛЕКСАНДЪР ПОПЛИЛОВ
ИЗЛОЖБА РИСУНКИ
Изложбата е посветена на 100-годишнината от рождението на Александър Поплилов и в същото време минава под знака на още един знаменателен юбилей – 120 години от основаването на Националната художествена академия. Това съвпадение е симптоматично, тъй като Александър Поплилов е не само емблематична личност за новата ни художествена история, но и дългогодишен преподавател с изключителен принос за развитието и авторитета на Академията.
Настоящата изложба представя изключително рисунки за илюстрации от личния архив на автора. Макар и сравнително малка по обем спрямо мащаба на богатото му творческо наследство, експозицията представлява значителен интерес. Рисунките, от една страна, демонстрират характерния експресивен рисунъчен маниер на художника, а от друга – съдържат редица писмени бележки, които ни въвеждат в логиката на творческия процес.
 
19:00 – 21:00
галерия „Академия“
ГЕОМЕТРИЯ НА БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА
Пърформанс на студенти от специалностите „Текстил– изкуство и дизайн“ и „Мода“. Ще бъдат представени авторски десени, претворени в артистични облекла, които ще „озарят“ изложбеното пространство с много цвят и творческо вдъхновение. 

Файлове за изтегляне

Сподели