Фестивал на младите в изкуството – Бургас, 2023

2023.10.06

ДЪЛБОКОТО СИНЬО МОРЕ

1014 октомври 2023 

Пристанищен комплекс Бургас

 

От 10 до 14 октомври 2023 г., в района на Пристанищен комплекс Бургас ще се състои четвъртото издание на Фестивал на младите в изкуството „ДЪЛБОКОТО СИНЬО МОРЕ“, Бургас – 2023. Проектът „Фестивал на младите в изкуството „ДЪЛБОКОТО СИНЬО МОРЕ“ – Бургас, 2023“ има за цел да създаде естетическа среда, формирайки своеобразен център на изкуствата в района на Хотел „Марина“ и Филиала на Националната художествена академия в Бургас, разположени на територията Бургаското пристанище. Фестивалът предвижда обмен на художествени практики между млади и утвърдени артисти от България и чужбина. Посредством уъркшопи ще бъдат привлечени нови приятели и съмишленици на изкуствата в региона на Бургас, както и ще бъдат създадени връзки между НХА и средните училища –отлична предпоставка за продължаването на обучението на младите в Академията.

Концентрираната младежка енергия прави района на Пристанище Бургас притегателен център за бургаската културна общественост, младежта и туристите. Графичната база, намираща се в морската градина, ще е място за уъркшопи по различни графични техники, работа с глина и други. Пред нея ще могат да се закупуват творби както на бургаски художници, така и на студенти от НХА.

В рамките на Фестивала ще бъдат създадени временни инсталации и пластики в пространството около пристанище Бургас.

Зони от пристанище Бургас ще послужат за създаването на стенописи от студентите на НХА, както и от ученици от средните училища по изкуствата. В дните на фестивала са предвидени прожекции на филми за изкуство, съпроводени с дискусии, срещи с известни бургаски културни дейци, посещения на ателиета на художници и фотографи, презентации и лекции на участниците. В Център за съвременно изкуство и библиотека – Бургас ще бъде открита изложба на студентите от специалностите „Резба“ „Керамика“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ към НХА. В КТК „Ченгене скеле“ ще бъде открита изложба на участниците в Международния проект „Духано стъкло“. В Графична база „Тодор Атанасов“ – Бургас ще бъде открита експозицията „Дълбокото синьо море“.

 

Ръководител на проекта е проф. Светозар Бенчев, декан на Факултета за изящни изкуства на НХА. Организатори на „Фестивал на младите в изкуството „ДЪЛБОКОТО СИНЬО МОРЕ“ – Бургас, 2023“ са Националната художествена академия, Община Бургас, Хотел „Марина“ – Бургас и Пристанище Бургас.

 

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

10 – 14 октомври 2023 г.

10:00 – 17:00 часа, Пленер, Бургас

10 – 14 октомври 2023 г.

10:00 – 17:00 часа, Рисуване на стенопис, Графична база „Тодор Атанасов“ - Бургас

11 октомври 2023 г., сряда

16:30 часа – Премиера на късометражни филми от кино клас в Бургас, Център за съвременно изкуство и библиотека, ет. 1

17:30 часа – Откриване на изложба на студентите от специалностите „Резба“ „Керамика“, „Метал“, „Дизайн на порцелан и стъкло“ към НХА, Център за съвременно изкуство и библиотека, ет. 4
Национална художествена академия

12 октомври 2023 г., четвъртък

11:00 - 17:00 часа – Пленер, КТК „Ченгене скеле“

18:00 часа – Откриване на изложба на Международен проект „Духано стъкло“, КТК „Ченгене скеле"
13 октомври 2023 г., петък

15:00 часа – Представяне на късометражно игрално кино от проект „Предизвикателството“, Център за съвременно изкуство и библиотека, ет. 1
16:00 часа – Представяне на късометражно игрално кино от проект „Предизвикателството“, Център за съвременно изкуство и библиотека, ет. 1

17:00 часа – Откриване на изложба „Дълбокото синьо море“, Графична база „Тодор Атанасов“ – Бургас
14 октомври 2023 г., събота

16:00 часа – Литературен купон и представяне на готовата арт-инсталация, Хотел „Марина“ – Бургас 

 

Проект „Фестивал на младите в изкуството „ДЪЛБОКОТО СИНЬО МОРЕ“ – Бургас, 2023“ се осъществява по програма за Научната и художественотворческата дейност на НХА за 2023 година.

 

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели