Филм в памет на Александър Дяков

2018.07.06

На 10.07.2018 г. се навършват 40 дни от кончината на скулптора Александър Дяков.
 
По този повод на същата дата от 18:30 часа в Дома на киното (ул. „Екзарх Йосиф“ № 37) ще бъде прожектиран публицистичният филм „ТРИБРАТ“ (27 мин.), който е създаден през 2006 г. и не е показван никъде до сега. 
Филмът представя едноименния скулптурен проект на Александър Дяков с гражданско послание за верова търпимост и толерантност между представителите на трите най-големи монотеистични религии и дава пример за спокоен, задочен диалог между представителите на различните граждански и религиозни позиции относно проекта.
 
След прожекцията ще си спомним за твореца Александър Дяков, а от 19:30 ч. ще бъде прожектиран филмът „ДУХ И МАТЕРИЯ“ (85 мин., режисьор: Михаил Венков, продуцент Чавдар Гагов, оператори: Милена Стайкова Марин Градинаров, Огнян Гелинов, сценаристи: Невелина Попова, Григор Григоров, констултант и ас. режисьор Ани Венкова).
 
Документалният филм „Дух и материя“ е опит да се докоснем до въплътения дух в творбите на скулптора Александър Дяков – Авторът с универсални морални послания, който се е превърнал в легенда за българския бокс, киното, артистичния живот и софийската бохема от втората половина на миналия век. Отделни щрихи при отстояване на принципите в творческия му път бележат социалните и житейски възгледи, които оформят неповторимата личност на Александър Дяков.

Сподели