Голямо признание за студенти по мода от НХА

2020.07.09

Двама възпитаници на НХА бяха удостоени с приза „Изгряваща звезда 2020“
 
Християна Мутафчиева и Стамена Константинова – възпитаници на катедра „Мода“ на Националната художествена академия, получиха новоучредената награда „Изгряваща звезда 2020“ на Академията за мода за най-перспективни млади дизайнери. Призовете им бяха връчени на специална церемония във Витоша Парк хотел. Християна е завършила бакалавърската и магистърската степен – специалност „Мода“ в НХА, а Стамена тази година се дипломира като бакалавър в същата специалност преди броени дни. 
Другите наградени студенти по моден дизайн са Мариета Котова, която изучава моден дизайн в университета „Солънт Саутхемптън” (Solent Southampton) в Южна Англия, и Кристина Колодеева от Нов български университет. 
 
В своето слово при връчване на наградите проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода“, заяви: „Новият приз „Изгряваща звезда“ е насочен към най-перспективните млади дизайнери и студенти по моден дизайн. Към онези, които със своята енергия, устрем и оригиналност отговарят на посланието на статуетката – дело на бижутера Анжело Красини: да светиш със собствена светлина, да преодоляваш и най-силната гравитация по пътя на качествената реализация. Академията за мода е убедена, че с този приз ще мотивира младите дизайнери да продължат своите професионални изяви в България - в модата като изкуство и в модния бизнес и индустрия.“.
 
Всеки от наградените студенти показа своя тематична колекция с по шест аутфита. Сред присъстващите бе и доц. д-р Яна Костадинова – ръководител на катедра „Мода“ в Националната художествена академия. 

Галерия

Сподели