Гост от Толияти

2014.06.27

Проф. Татяна Белко, ръководител на катедра „Дизайн и продуктов дизайн“ от „Поволжский государственный университет сервиса“, Толияти, Русия, беше гост на Националната художествена академия в периода от 13–18 юни, 2014 г., съгласно наскоро подписаното двустранно споразумение.
По време на посещението си проф. Белко взе участие в годишните дипломни защити на катедрите „Рекламен дизайн“ и „Плакат и визуална комуникация“, както и ревюто на специалност „Мода“ (дипломни защити), което се проведе в пространството на галерия „Академия“.
Проф. Белко беше запозната в детайли с условията на обучение и творчество в НХА. Също така беше проведена и среща с ректора на НХА проф. Светослав Кокалов и проф. Митко Динев, ръководител на Международната дейност. Бяха водени разговори относно по-нататъшното сътрудничество между двете институции, и бяха очертани бъдещи пътища за съвместна дейност. Също така проф. Белко проведе кратка лекция, с която запозна студентите от заинтересованите катедри с историята и условията на конкурса за млади дизайнери „АРБУЗ“, организиран от ПВГУС – досега с национален, а сега, след включването на НХА в неговата организация – и с международен статут.
Извън академичните си задължения, проф. Белко, която е за първи път на посещение в нашата страна, имаше възможност, освен забележителностите на София, да посети такива емблематични дестинации, като Рилската света обител и Боянската църква. Тя беше изключително впечатлена от културата и историята на България и изказа огромното си задоволство от пребиваването си тук. Посещението и у нас, като представител на Толятинския университет, дава увереност за продължение на благоприятното развитие на творческите отношения между двете учебни заведения в бъдеще.

Галерия

Сподели