Играта като книга

2014.05.24

Националната художествена академия и галерия „Академия“ представят книгата на Капка Кънева „Играта като книга“ (Детската книга – пространствен обект, в контекста на тенденциите в развитието на съвременната книга).

28 май (сряда), 18:00 часа, галерия „Академия“

Книгата се издава с подкрепата на Националния фонд „Култура“
Капка Кънева, текст и графичен дизайн, 2014
Пенка Ватова, редактор
Издателство „Панорама“, 2014
За книгата ще говори доц. Регина Далкалъчева

Едно е сигурно – възможността децата да държат в ръце мобилни пространствени книжки, по чиито специфично сгъващи се и разгъващи се страници да пробягват, да се появяват и изчезват триизмерни илюстрации, не е толкова далечна. Не е далеч времето, в което детската книга ще може да представлява фантастична игра без граници, паралелна вселена – алтернативен свят, по-атрактивен от компютърните игри и симулации, защото в него ще може реално да се прониква. Тези нови възможности без съмнение ще поставят пред художниците множество нови въпроси и предизвикателства – режисирането и осъществяването на цялостен визуален спектакъл за деца в 3D върху 3D изисква специфична подготовка. Безкрайните вариации в движещите се илюстрации биха изправили създателите си пред друг вид главоблъсканици. И точно това би било истински хубавото. Защото в Страната на чудесата на пространствените издания за деца дизайнерът е този, който ще трябва да удвои всичките си сили, за да отиде на друго място.

Капка Кънева е родена през 1978 г. в София. Завършва Художествената гимназия и Националната художествена академия, специалност „Книга и печатна графика”. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в Cite Internationale des Arts, Париж, а през 2008 г. защитава докторската си дисертация, посветена на нетрадиционните издания за деца. Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичен дизайн, хартиената пластика и колажа.
През 2001 г. получава наградата за дипломна работа на фондация „Отворено общество”. Отличена е и в конкурсите „Художникът и текстът”, 2005 г., и „Изкуство на българската книга ‘06”, като млад автор. Поредица „Европейски романтизъм” на издателство „Алтера”, с неин графичен дизайн, получава призът на АБК „Бронзов лъв” за най-добър издателски проект за 2010 г., а през 2011 г. на художничката е присъдена втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн.
Капка Кънева е член на СБХ и ADC Bulgaria. От 2009 г. преподава „Илюстрация и оформление на книгата” в СУ.
На 20 май на официална церемония в Министерството на културата Капка Кънева получи награда за „Млади творци – грамота“ по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Галерия

Сподели