IN MEMORIAM

2021.02.10

ПРОФ. СТОЯН ДОМУСЧИЕВ
(1935–2021)
 
Отиде си един достоен човек, художник, преподавател в Националната художествена академия.
Отиде си професор Стоян Домусчиев, отдал съзнателния си живот в кауза на високата духовна мисия на Академията.
Със своето присъствие и преподавателска дейност, той утвърждаваше академичните норми за рисунка, поведение и морал.
 
Дълбок поклон!
 
 
Проф. Стоян Домусчиев завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“ с отличие и похвала.
Отличаван е с първа награда за композиция, както и с други награди от общоакадемични конкурси.
Участвал е в национални изложби в страната и в чужбина: Германия, Чехия, Унгария, Русия, Румъния, Ирландия, Македония, Финландия. 
Самостоятелни изложби в София - галерия „Средец“ на Министерството на културата (2008 и 2009), залите на СБХ, в галерия „Райко Алексиев“, в 
Културно информационния център на Германия, Военно-медицинска академия и Централен дом на армията. 
През 1999 г. участва в колективна изложба в Дъблин-Ирландия, под патронажа на съпругите на президентите на двете държави. 
Участва в международни пленери в България, Германия и Македония.
Творби на проф. Домусчиев са притежание на НХГ, СГХГ, Музей „Рилски манастир“, Министерство на външните работи, Министерство на отбраната, Военноисторически музей, Медицинска академия, областни и градски галерии в България. 
Проф. Стоян Домусциев е дългогодишен преподавател по рисуване в Националната художествена академия. В продължение на 8 години е бил заместник-ректор по учебната работа на Академията, участвал е в методическото направление към Съвета за висше образование в страната. Бил е главен специалист за художествено образование в Дирекция „Училища по изкуствата“ към Министерството на културата. Заемал е длъжността заместник-директор и директор на дирекцията. 
Проф. Домусциев е участвал в редица научни конференции в страната и в чужбина по проблемите на образованието. Негови творби, статии и доклади са публикувани в редица печатни издания и сборници. Автор е на монография за художника Марин Георгиев Устагенов. В съавторство с проф. Михаил Енев разработва проблемите на учебната рисунка за 100-годишния период от развитието на Националната художествена академия. 
Носител е на орден „Кирил и Методии“  I степен, както и на други отличия. 
 
Опелото ще се отслужи на 13.02.2021 г. от 15:30 ч. в храм „Св. Седмочисленици“

Сподели