Изложба „10 години ФотоФабрика“

2023.07.19

20.07 – 20.08.2023
Кейова стена, Пристанищен комплекс Бургас, „Магазия“ 1
 
ФотоФабрика – фестивалът, посветен на фотографското изкуство във всичките му форми, вече 10 години показва на българската публика високите образци на съвременната репортажна и художествена фотография. През 2023 г. фестивалът се организира за 10-ти пореден път и предлага различни изложби и събития не само в София, но и в цялата страна.
 
Бургас е първият град, в който ще бъде представена специалната юбилейна експозиция на ФотоФабрика, включваща някои от емблематичните кадри, показвани в рамките на фестивала. Снимките, на които ще могат да се насладят на открито всички жители и гости на Бургас в продължение на цял месец, са дело на някои от големите имена в българската и световната фотография. 
 
Сред тях ще могат да се видят кадри на едни от най-добрите световни фотографи от прочутата агенция „Магнум“, гостували в България по покана на ФотоФабрика, като Алекс Майоли, Антоан д’Агата, Кристина Гарсия Родеро, но също и работи на абсолютни звезди на съвременното фотографско изкуство като Чема Мадос, Ървин Олаф, Алексей Титаренко. В селекцията участват и изключителни български фотографи като Димитър Дилков, Боряна Кацарова, Лоте Михайлова. 
 
Събитието е част от проекта на Международното триенале на сценичния плакат „Програма за представяне в Бургас на утвърдени световни майстори на плаката и фотографията“, осъществен с финансовата подкрепа на Община Бургас в партньорство с Филиала на НХА в Бургас.
 
Изложбата „10 години ФотоФабрика“ може да бъде видяна от 20 юли до 20 август в най-новата арт зона за външни изложби, изградена по идея на Триеналето от Пристанищния комплекс - Бургас върху кейовата стена, в частта ѝ срещу филиала на НХА, Магазия 1.
 
За ФотоФабрика:
Първото издание на ФотоФабрика е през есента на 2014 г. През годините част от програмата на фестивала са били някои от най-големите звезди на световната фотографска сцена, както и едни от най-талантливите и разпознаваеми български фотографи. В рамките на десетте издания на ФотоФабрика са се състояли десетки изложби, прожекции, дискусии, работилници и фотографски състезания. ФотоФабрика кани зрителя да се превърне в участник и да преработи случващото се в света в своя лична позиция, провокирайки чрез визуалното изкуство мисъл, емоция и действие. 
10-тият фестивал е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г, а популяризирането на ФотоФабрика в страната е по проект „Фотоувеличение“, изпълняван с подкрепата на Национален фонд „Култура“.
 
Повече информация можете да намерите на: www.fotofabrika.org

Галерия

Файлове за изтегляне

Сподели