Изложба •Буквите говорят•

2016.05.24

Май 2016
Винил на оградата на НХА
Телевизионна галерия на БНТ&НХА в студиото на предаването „Денят започва с култура“
 
Настоящата изложба на катедра „Плакат и визуална комуникация“ по случай 24 май – ден на българската просвета и култура и на славянската писменост – е посветена също така и на 120 годишния юбилей на Националната художествена академия.
 
НХА е институция, която през годините е създавала и формирала редица художници, пряко или косвено повлиявали еволюцията на нашата писменост – кирилицата – в графичния и образ.
 
Приемственоста и традицията, съчетана с най-новите тенденции, е отразена в изложба под надслов „Буквите говорят”. В нея са представени както класически вече образци на калиграфията от различни епохи, така и последните търсения на млади художници в тази област.
 
Приемствеността е едно от нещата, които всъщност ни определят като личности, тук и сега, в този исторически момент, и дават възможност да имаме ясно осъзнато национално самочувствие. Когато се опираме на достиженията на предишните поколения, имаме възможност да започнем нещо ново, което да е принос не само в националната, а и в световната култура.
 
Една от най-значителните фигури в родната калиграфия и типография е професор Димитър Трендафилов, чието творчество заема видно място в тези две категории. Изожбата „Буквите говорят” 2016 е посветена и на светлата му памет. Творчеството му е и ще бъде източник на вдъхновение за редица бъдещи автори в областта. Заедно с историческите образци и негови работи, в експозицията са представени и младите творци Костадин Кокаланов и Цветислава Колева.
 
Доц д-р Кристина Борисова представя изложбата в студиото

Галерия

Сподели