Изложба илюстрация на дипломници от специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ гостува в Братислава

2023.10.13

На 04.10.2023 г., в Българския културен институт в Братислава беше открита изложбата „Авторски експерименти в илюстрацията и дизайна на книги“, която включва творби на дипломирани бакалаври от специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ в Националната художествена академия, София. Селекцията илюстрации и книжни макети са създадени през 2022/2023 учебна година по задачата „Авторско издание за деца с алтернативна пространствена форма“, под ръководството на доц. д-р Регина Далкалъчева и ас. Бояна Павлова.
 
Участват: Александра Вачева, Александър Тодоров, Виктория Антова, Елена Бачева, Ирина Джонкова, Маргарита Василева, Надежда Каридова, Силвия Петкова, Симона Колева, Радина Велчева, Ренета Павлова. 
 
Откриването на изложбата в Братислава, която тази година е световна столица на илюстрацията е и част от съпътстващата културна програма на 29-ото издание на Биеналето на илюстрацията в Братислава – BIB 2023. Събитието бе посетено от директорката на BIB 2023 Зузана Липтакова, представители на международното жури и почитатели на книжното изкуство. 
В експозицията на BIB 2023 са представени над 2000 илюстрации на художници от цял свят. Селектирани са 8 автори от България, 6 от които – възпитаници на специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“.
 
Автор на визията на изложбата е Надежда Каридова.

Галерия

Сподели