Изложба на преподаватели и студенти от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ в ГХГ - Добрич

2021.10.14

Катедра „ Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ ще отбележи 125 години НХА с изложба в пространството на Градска художествена галерия Добрич от 14.10.2021 до 30.10.2021 г. Експозицията представя работи на преподавателите от катедрата – керамични произведения, творби от порцелан и стъкло и дипломни проекти, показани чрез фотографии, на студенти завършили през последните години.
Специалност „Керамика“ е основана в зората на създаването на Националната художествена академия.  През 1904г.с назначаването на проф. Стефан Димитров, започва обучение по специалност „Керамика“, което от самото начало е търсене на път в древната традиция на керамиката да намери адекватно място в съвременното изкуство. През годините редица значими преподаватели, като проф. Стоян Райнов, проф. Венко Колев и Георги Коларов, проф. Красимир Джидров, проф. Ивана Енева утвърждават специалността като една от водещите в НХА. В продължение на своето развитие, в годините специалността създава редица изтъкнати творци използващи керамиката като изразно средство – Здравко Манолов, Антонина Конзова, Йова Раевска и други.
Днес обучението по специалността е съобразено със съвременните аспекти на керамичното изкуство, базирано на индивидуалната артистична практика. Основната цел на обучението е подготовката на специалисти в областта на съвременната художествена керамика и на съвременните изкуства, предназначени за публична среда, на създаването на уникални авторски серии на керамични предмети, както и придобиването на задълбочени знания в областта на керамичната технология. Специалността разполага с добре развита технологична и материална база позволяваща реализацията на всякакви уникални търсения в областта на съвременната керамика.
 
Преподаватели: проф. Божидар Бончев, доц. Мартин Петков, доц. д-р Момчил Мирчев, гл. ас. д-р Яна Юнакова, гл. ас. д-р Надя Текнеджиева, ст. преп. д-р Росен Тошев
 
Специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, част от катедра „Керамика и дизайн на порцелан и стъкло“ към Национална художествена академия - София.
Специалността е с 50 годишна история, като е основана с цел изграждане на кадри в областта на дизайна на фина керамика и стъкло, за нуждите на силикатното производство. През годините направлението преминава през трансформации, следващи съвременните тенденции, стигайки до интериорни дизайнерски решения и овладяване на архитектурата.
„Дизайн на порцелан и стъкло“ е комплексна специалност със структура, в която функционират две направления – „Порцелан и фина керамика“ и „Стъкло“, между които е изградена всестранна интеграция. 
Специалността е единственият в страната център за подготовка на висококвалифицирани художници – дизайнери в проектантски студиа и производствени предприятия за порцелан, фина керамика и стъкло. Ателиетата разполагат с богата база, позволяваща работа с почти всички класически и най-съвремените техники. Нашите студенти изучават засилено компютърно 3D проектиране и особеностите на 3D принтирането при изграждането на модели при работата им към двете основни направления. Катедрата разполага с технолози, доказали се като водещи специалисти. 
 
Преподаватели: проф. Георги Георгиев, проф. Митко Динев, проф. Йордан Стоянов, инж. д-р Васил Харизанов, гл. ас. д-р Красен Троански, ас. д-р Елизар Милев, преп. Борислав Коруджиков
 

Файлове за изтегляне

Сподели