Изложба съвременна резба и скулптура в дърво Arena ART Wood в Нишки културен център

2023.12.13

14–24.12.2023
 
Откриване: 14 декември 2023 г., 19:00 часа
Нишки културен център, Ниш, Сърбия
 
На 14 октомври 2023 г. в Нишки културен център, Ниш, Сърбия, ще бъде открита изложба „Съвременна резба и скулптура в дърво“ на новосформираната творческа група Arena ART Wood. Изложбата представя произведения на автори, изявяващи се в сферата на дърворезбата и скулптурата в дърво – преподаватели и възпитаници от специалност „Резба“ на Националната художествена академия. Инициативата за създаване на творческа група Arena ART Wood е на доц. Роберт Цанев, зам.-ректор на Националната художествена академия и преподавател в специалност „Резба“, и Антон Георгиев – докторант в катедра „Резба“ и куратор на изложбата.
В изложбата основният обединяващ и доминиращ фактор е дървото, чрез което авторите изразяват своите идеи. Показани са различни техники на обработване, търсене на различни структури и патини, обогатяващи и предаващи красотата на пластиките, както и различни комбинации на дървото с камък и метал. Експериментът и търсенето на нови изразни средства е основната движеща сила, чрез която авторите показват находчивост и индивидуален почерк.
 
Автори: Роберт Цанев, Йордан Йорданов, Антон Георгиев, Роман Синапов, Марияна Манева, Илия Владимиров, Александрина Иванова, Петър Михайлов, Десислава Латинова, Цветина Генева.
 
Изложбата се осъществява с подкрепата на Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства към НХА.
 

Файлове за изтегляне

Сподели